Centrum v Bagdade pomohlo koordinovať nálety a pozemné operácie v Sýrii

NETKY.SK • 30 September 2015, 13:12 • 2 min
Centrum v Bagdade pomohlo koordinovať nálety a pozemné operácie v Sýrii

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že nedávno zriadené centrum v irackom Bagdade pomohlo koordinovať nálety a pozemné operácie v Sýrii. Informovala o tom dnes ruská agentúra Interfax.

slovakia

left justify in out

Nemenovaný ruský vládny zdroj dnes zasa pre agentúru Reuters uviedol, že Rusko vyslalo do Bagdadu svojich expertov, aby pôsobili v spomenutom centre. Zdroj počet týchto ruských vojenských expertov nespresnil.

 

Rusko v poslednom čase posilňuje svoje armádne jednotky v Sýrii, kde v konflikte podporuje vládnych vojakov prezidenta Bašára Asada, ktorý stojí proti militantom Islamského štátu (IS) a prozápadným povstalcom.

 

Rusko patrí spolu so Sýriou, Irakom a Iránom k zakladateľom spoločného strediska pre výmenu informácií potrebných v boji proti džihádistickému IS. Centrum združuje vojenských predstaviteľov zo všetkých štyroch zúčastnených krajín. Zariadenie by mohlo v budúcnosti slúžiť ako koordinačné centrum pre operácie proti IS, ktorý počas uplynulého roka získal kontrolu nad značnými územiami v Iraku a Sýrii.

 

Koncom minulého týždňa Irak oznámil, že jeho vojenskí predstavitelia sa v Bagdade už podieľajú na spravodajskej a bezpečnostnej spolupráci s Ruskom, Iránom a Sýriou, zameranej proti militantnej organizácii Islamský štát.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok informoval, že prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Barack Obama, v pondelok počas stretnutia v New Yorku hovorili o výmene informácií o kríze v Sýrii. Americký Pentagón v noci nadnes informoval, že minister obrany USA Ash Carter nariadil v utorok svojmu personálu otvoriť komunikačné linky s ruskou armádou. Podľa agentúry Reuters došlo k tomuto kroku v čase, keď USA a Rusko hľadajú spôsoby, ako zaistiť bezpečnosť svojich konkurenčných operácií v sýrskom vzdušnom priestore.

 

Podľa Moskvy by sa spomínané centrum v Bagdade mohlo stať základom širokej medzinárodnej koalície na boj s IS. "Nie je žiadnym tajomstvom, že do práce v stredisku v Bagdade boli prizvaní aj americkí odborníci a vojaci," uviedol v utorok Peskov, ktorý súčasne vyjadril ľútosť, že americkí špecialisti sa na prvých schôdzkach a diskusiách v centre nezúčastnili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona