Centrum Prešova zdobí takmer päťmetrový megakvetináč

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:59 • 2 min
Centrum Prešova zdobí takmer päťmetrový megakvetináč

Centrum Prešova zdobí takmer päťmetrový megakvetináč

slovakia

left justify in out

img

Centrum Prešova oddnes zdobí megakvetináč, ktorý dosahuje výšku 4,9 metra, čo má symbolicky upozorňovať na skutočnosť, že mestom prechádza 49. rovnobežka. "Sme radi, že v Prešove máme schopných a šikovných ľudí. Vďaka realizácii ich nápadov vznikajú výnimočné veci, ktoré spríjemňujú a skrášľujú prostredie v našom meste," uviedol dnes ráno po oficiálnom zmeraní kvetináča primátor Prešova Pavel Hagyari.
Samotná železná konštrukcia takzvanej kvetinovej kaskádovej garsy má hmotnosť takmer jednu tonu. Pozostáva z ôsmich vertikálne umiestnených plošín s priemerom 120 centimetrov a mesto sa ju rozhodlo osadiť vedľa Konkatedrály sv. Mikuláša. Na jednotlivých plošinách sú striedavo vysadené pelargónie, surfínie a begónie červenej a bielej farby, ktoré korešpondujú s farbami mestského erbu.
V každom kvetináči sa nachádza drenážna vrstva, priepustná textília a pôdny substrát. Na ich zaplnenie bolo potrebných vyše 250 sadeníc rastlín. Výhodou pri údržbe je to, že napriek veľkosti kvetináča nebude potrebná plošina na zalievanie, nakoľko v šiestich vrchných vrstvách je inštalovaný zavlažovací systém.
"Každý črepník obsahuje 4,5-metrovú hadicu, ktorá je priesaková. Zdola sa napojí tlakové čerpadlo a natlakujú sa komplet všetky hadice a voda bude pomaličky presakovať od vrchných vrstiev a po spodné," vysvetľuje Branislav Feriančík zo spoločnosti Sadex Prešov, ktorá sa stará o údržbu kvetinovej výzdoby v meste.
Pripomenul, že v centre mesta, priľahlých uliciach, ale i na najväčších sídliskách je momentálne umiestnených do 30 kvetinových gárs, ktoré majú výšku do dvoch metrov.    Osadenie kvetináča je súčasťou projektu Keď rozkvitne mesto. Ten sa začal realizovať v minulom roku, keď boli kvety umiestnené prvýkrát aj na stĺpy verejného osvetlenia a inštalovali kvetinové garsy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona