Centrum pre cudzokrajné choroby radí ľuďom pred cestou do zahraničia

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 14:54 • 2 min
Centrum pre cudzokrajné choroby radí ľuďom pred cestou do zahraničia

KOŠICE – Lekári Centra pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach radia ľuďom pred cestou do zahraničia proti akej chorobe sa zaočkovať, ale aj čomu sa vyhýbať. Ročne sa na nich so žiadosťou o radu pred cestou do zahraničia obráti viac ako 1000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa lekárky Miloty Kopčovej v prípade cesty do tropických a subtropických krajín, teda do oblastí výskytu ochorení, ktoré sa v našich podmienkach nevyskytujú, jednoduchou metódou ako sa pred nákazou chrániť je zaočkovať sa.

 

"V našej ambulancii očkujeme proti žltej zimnici, žltačke typu A a B, brušnému týfusu, meningokokovej meningitíde, tetanusu, poliomyelitíde, čiernemu kašľu, besnote, japonskej encefalitíde a cholere. Taktiež odporúčame profylaktickú antimalarickú liečbu," vysvetľuje Kopčová s tým, že k nim prichádzajú ľudia, ktorí si už vybrali destináciu a radia im, proti ktorým ochoreniam je v danej krajine povinné alebo odporúčané očkovanie.

 

"Výsledkom takéhoto poučenia je potom vytvorenie očkovacej schémy, v prípade, že očkujeme proti viacerým ochoreniam. Základné, v prípade niektorých ochorení pozostáva z viacerých dávok v istom časovom odstupe. Klient potom podľa rozpisu prichádza do našej ambulancie na jednotlivé dávky. Pri odporúčaní vakcinácie zohľadňujeme dĺžku pobytu, ako aj spôsob trávenia času – teda či je to pracovná cesta, dovolenka s cestovnou kanceláriou alebo dobrodružný pobyt s 'batohom na pleci'," vysvetľuje Kopčová.

 

Obľúbené destinácie, s ktorými sa stretávajú, sú Tanzánia, Zanzibar, India, Thajsko, Vietnam, Peru či Karibik, ako aj mnohé ďalšie. "Očkovacie látky a náklady s tým spojené si klient uhrádza sám, zdravotná poisťovňa tieto vakcinácie neprepláca," dopĺňa Kopčová.

 

Proti mnohým ochoreniam nie sú podľa jej slov vakcinácie, ale pre cestovateľov má význam aj poučenie, ako sa ktorým ochoreniam vyhýbať.

 

"Napríklad nechodiť naboso, nakoľko hrozí ochorenie, ktoré spôsobuje nepríjemné svrbivé vyrážky na dolných končatinách, alebo na miestach, ktoré prišli do kontaktu s infikovaným pieskom či pôdou. Proti žltačke typu A sa dá veľmi pekne predchádzať vakcináciou. V minulosti bola importovaným ochorením z tropických aj subtropických oblastí. Užívaním antimalárik predchádzame malárii. Teda poučenie, rady a očkovania pred cestou určite pomáhajú cestovateľom vyhnúť sa preventabilným ochoreniam," dodáva Kopčová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona