Centrum pre bezdomovcov na Mýtnej chcú otvoriť v novembri

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 13:57 • 2 min
Centrum pre bezdomovcov na Mýtnej chcú otvoriť v novembri

BRATISLAVA: Okrem rekonštrukcie budovy na Mýtnej ulici chce občianske združenie spolu s ľuďmi bez domova skrášliť aj okolie denného centra, bezdomovci spolu s miestnymi obyvateľmi a dobrovoľníkmi plánujú na ihrisku pri Tabakovej ulici osadiť nové lavičky, odpadkové koše, vymaľovať ihriskové čiary a upraviť zanedbanú zeleň

slovakia

left justify in out

Stavebné práce v dennom centre pre bezdomovcov Domec na Mýtnej ulici v Bratislave pokračujú i v lete. Občianske združenie Vagus, ktoré bude centrum pre ľudí bez domova prevádzkovať, plánuje centrum otvoriť v novembri. Agentúru SITA o tom informoval štatutárny zástupca občianskeho združenie Vagus Sergej Kára. Občianske združenie do rekonštrukcie, ktorá sa začala v marci, investovalo už približne 15 000 eur.

Stavebné práce budú podľa Sergeja Káru intenzívne dokončovať v auguste a septembri, a to i vďaka finančnej podpore z Nórskych fondov a od súkromných sponzorov. V hlavnej časti denného centra Domec na Mýtnej ulici už vymenili rozvody kúrenia, pitnej vody, odpadov, elektriny a plynu. Z objektu vyviezli približne 10 ton odpadu, osadili v ňom kotle a vykurovacie telesá. Ako informoval Kára, pri rekonštrukcii denného centra na Mýtnej pomáhajú aj ľudia bez domova, priebežne sa do prác zapojilo približne 50 ľudí. Aktuálne v Domci pracujú piati bezdomovci, ktorí opravujú hygienickú časť Domca a vyrovnávajú interiérové omietky. Občianske združenie Vagus už má aj väčšinu potrebného vybavenia do interiéru. V najbližšom období plánujú ešte na budove vymeniť okná, dokončiť interiérové omietky či vyliať špeciálne hygienické podlahy. V Domci ešte podľa Káru potrebujú osadiť dvere, vyskúšať rozvody, zariadiť profesionálnu kuchyňu a dokončiť hygienickú časť úpravy budov na dvore. 

Okrem rekonštrukcie budovy na Mýtnej ulici chce občianske združenie spolu s ľuďmi bez domova skrášliť aj okolie Domca. S finančnou pomocou od súkromného sponzora obnovia zanedbané ihrisko pri Tabakovej ulici v blízkosti denného centra. Bezdomovci spolu s miestnymi obyvateľmi a dobrovoľníkmi tu v auguste alebo septembri plánujú osadiť nové lavičky, odpadkové koše, vymaľovať ihriskové čiary a upraviť zanedbanú zeleň. 

Dom s dvorom na Mýtnej ulici 33 prenajalo mesto občianskemu združeniu Vagus vlani v septembri. Myšlienka zriadenia denného centra pre bezdomovcov sa však nepozdáva bratislavskému mestskému a staromestskému poslancovi Martinovi Borguľovi i niektorým obyvateľom z okolitých domov. Spísali preto petíciu, ktorú s vyše 3 000 podpismi odovzdal Borguľa v januári v podateľni bratislavského magistrátu. Práce na rekonštrukcii denného centra Domec, ktoré chcelo združenie Vagus začať už v januári, sa preto zdržali a začali až v marci. Občianske združenie totiž muselo čakať na opätovné rozhodnutie mestského zastupiteľstva o prenájme priestorov na denné centrum, bratislavskí poslanci vo februári vzali petíciu proti dennému centru pre bezdomovcov na vedomie, nájom pre Vagus však nezrušili a rekonštrukcia sa mohla začať. 

Prenájom domu s dvorom na Mýtnej ulici 33 v Bratislave občianskemu združeniu Vagus bratislavskí mestskí poslanci schválili v septembri 2012. Zástupcovia Vagusu vlani v novembri podpísali preberací protokol a prevzali si kľúče. Priestor mesto Vagusu prenajalo za symbolické jedno euro ročne. Občianske združenie tu chce prevádzkovať denné centrum pre bezdomovcov najmenej desať rokov. Občianske združenie Vagus prenajatý priestor zrekonštruuje na vlastné náklady vo výške 45-tisíc eur. Vybudovanie denného centra by malo v Starom Meste, v okolí Hlavnej stanice Bratislava a Račianskeho mýta stiahnuť aspoň určitý počet bezdomovcov z ulíc a zvýšiť tak spokojnosť miestnych obyvateľov i turistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies