Centrum právnej pomoci potrebuje personálne posily

NETKY.SK • 1 Február 2016, 11:19 • 2 min
Centrum právnej pomoci potrebuje personálne posily

BRATISLAVA - Centrum právnej pomoci treba personálne posilniť a stabilizovať. Na zlepšenie jeho činnosti je potrebná aj rekodifikácia zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi.

slovakia

left justify in out

Upravené pravidlá by mali byť účinné od budúceho roka. Predpokladá to Koncepcia činnosti Centra právnej pomoci na roky 2016 - 2017, ktorá čaká na prerokovanie vládou. Do budúcnosti treba zlepšiť spoluprácu s tretími stranami a lepšie informovať verejnosť o činnosti centra.

 

Koncepciu predkladá rezort spravodlivosti a ako sa uvádza v materiáli, zmeny by sa mali realizovať v  súlade s ekonomickými možnosťami centra v rámci štátneho rozpočtu. Snahou ale bude využiť aj finančné prostriedky poskytované Európskou úniou, napríklad prostredníctvom Operačného programu Efektívna verejná správa.


Ako sa ďalej uvádza v materiáli, od vzniku centra neexistoval ucelený dokument, ktorý by určoval jeho smerovanie do budúcna. Činnosť centra poznačila častá výmena riaditeľov, za deväť rokov ich bolo šesť. Výrazná je aj fluktuácia zamestnancov spôsobená najmä vysokou a stále sa stupňujúcou pracovnou vyťaženosťou bez náležitej finančnej alebo nefinančnej motivácie. Doterajšie vzdelávanie zamestnancov nebolo dostatočné, zdôrazňuje sa v materiáli.

 

Za nedostatočné je v koncepcii označené aj materiálno-technické a priestorové zabezpečenie centra. Do konca júna by sa mal urobiť personálny a procesno-organizačný audit v centre, ktorého výsledky by mali pomôcť pri hľadaní riešení.


Zmeniť by bolo potrebné aj veľkú administratívnu záťaž klientov, keď sú povinní predkladať množstvo dokladov a potvrdení na preukázanie svojho príjmu a majetku, ktoré si musia zabezpečiť návštevou iných správnych orgánov (úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, Sociálna poisťovňa), píše sa v materiáli. Samotný proces od podania žiadosti po poskytnutie právnej pomoci sa preto môže žiadateľom zdať zdĺhavý a komplikovaný. Podľa predloženého materiálu chýbajú dohody o elektronickej komunikácii s inými správnymi orgánmi, ktoré disponujú potrebnými dokladmi a údajmi pre posúdenie nároku na poskytnutie právnej pomoci.


Centrum je rozpočtovou organizáciou, zriaďovateľom je ministerstvo spravodlivosti. Vzniklo k 1. januáru 2006. Vecná pôsobnosť centra sa postupne rozšírila z pôvodného občianskeho, pracovného a rodinného práva a v rámci cezhraničných vecí aj obchodného práva na všetky právne oblasti okrem trestného práva. Centrum je oprávnené poskytovať právnu pomoc aj v konaniach pred súdom v správnom súdnictve, pred Ústavným súdom SR vo veciach pôsobnosti centra, v azylových veciach, v konaniach o administratívnom vyhostení a o zaistení.

 

V roku 2006 malo centrum priestory v štyroch mestách - Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Žiline. V súčasnosti už má 14 kancelárií, pribudli kancelárie v Prešove, Tvrdošíne, Liptovskom Mikuláši, Humennom, Hlohovci, Rimavskej Sobote, Svidníku, Nitre, Trenčíne a v Žiari nad Hronom. Má aj ďalších 11 konzultačných pracovísk (Medzilaborce, Levoča, Spišská Nová Ves, Brezno, Banská Štiavnica, Veľký Krtíš, Čadca, Ilava, Prievidza, Levice, Nové Zámky), ktorých činnosť zabezpečujú územne príslušné kancelárie centra. Podrobnejšie informácie o činnosti centra sú zverejnené na internetovej stránke https://www.cpp.finalarea.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona