Centrum Paríža bude dnes bez áut

NETKY.SK • 27 September 2015, 09:54 • 2 min
Centrum Paríža bude dnes bez áut

PARÍŽ - Centrum francúzskej metropoly zostane dnes v rámci boja proti znečisteniu ovzdušia bez áut (Paris Sans Voiture).

slovakia

left justify in out

Okolie Eiffelovej veže, bulvár Champs Elysées a centrum budú od 11.00 h do 18.00 h SELČ bez hluku z áut a výfukových plynov, čo umožní ľuďom prechádzať sa tam, bicyklovať alebo korčuľovať, uviedla agentúra Reuters.

Výnimky dostali taxíky, autobusy a vozidlá záchranných služieb. Paríž príležitostne zatváral vybrané cesty pre dopravu aj v minulosti, ale dnes prvýkrát uzavrie takú veľkú oblasť centra.

 

Starostka Paríža, ktorý bude koncom roka hostiť Svetovú klimatologickú konferenciu OSN, socialistka Anne Hidalgová povedala, že cieľom je ukázať, že "Paríž môže fungovať bez áut". Uviedla to v rozhovore pre denník Le Parisien.

 

Vlani v decembri Hidalgová navrhla, aby boli od roku 2020 vykázané z Paríža všetky vozidlá s naftovým motorom vyrobené pred rokom 2011. Keď vlani v marci zahalil smog Eiffelovu vežu, mesto ponúklo ľuďom bezplatné cestovanie metrom a autobusmi a obmedzilo jazdy autami.

 

Predchádzajúci starosta Paríža Bertrand Delanoe uprednostňoval bicykle a elektrické autá, rozšíril osobitné jazdné pruhy pre autobusy, vytváral cyklistické chodníky a obmedzil povolenú rýchlosť jazdy.

 

Francúzsko má na cestách najvyššie percento áut s naftovým motorom v Európe. Viaceré francúzske vlády naftu dotovali, v dôsledku čoho bola lacnejšia ako benzín. Výrobcovia áut argumentujú, že naftové motory predstavujú iba zlomok znečisťovateľov ovzdušia, podľa expertov je však zdravotné riziko oveľa vyššie, lebo väčšina áut sa nachádza v mestách, kde ľudia žijú a dýchajú.

 

Mesto bez áut nie je v Európe žiadnou novinkou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona