Centrum ITS umiestnilo na internet tisíce dokumentov z obdobia holokaustu

NETKY.SK • 8 Október 2015, 08:54 • 2 min
Centrum ITS umiestnilo na internet tisíce dokumentov z obdobia holokaustu

BERLÍN - Na internet umiestnili prvých 50.000 dokumentov z medzinárodnej pátracej služby International Tracing Service (ITS), ktorá pomáha vypátrať ľudí nezvestných z obdobia holokaustu a druhej svetovej vojny. Oznámila to dnes ITS.

slovakia

left justify in out

Dokumenty, ktoré sú dostupné od roku 2013 ako súčasť Pamäti sveta - registra, ktorý zostavila Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO), sú bezplatne prístupné na webovej adrese https://digitalcollections.its-arolsen.org.

 

Podľa agentúry DPA zahŕňajú fotografie vecí skonfiškovaných väzňom v nacistických koncentračných táboroch, dokumenty o pochodoch smrti a spisy týkajúce sa pátrania po stratených deťoch.

 

ITS dúfa, že tieto dokumenty môžu byť užitočné širokému okruhu ľudí, od vedcov cez obete a ich rodiny až po študentov pracujúcich na školských projektoch. ITS má v archívoch 30 miliónov dokumentov vzťahujúcich sa k nacistickým koncentračným táborom, židovským getám a väzeniam gestapa a tiež spisy o nútenej práci a migračnej politike z druhej svetovej vojny.

 

International Tracing Service je medzinárodne spravované centrum pre dokumentáciu, informácie a výskum nacistickej perzekúcie, nútenej práce a holokaustu v nacistickom Nemecku a na ním okupovaných územiach.

 

Myšlienka na toto centrum sa zrodila v roku 1943, keď generálny štáb spojeneckých síl požiadal medzinárodnú sekciu Britského Červeného kríža o zriadenia registračnej a pátracej služby po nezvestných osobách. Oficiálne organizácia vznikla 15. februára 1944 pod názvom Central Tracing Bureau. Niekoľkokrát sa sťahovala, až napokon zakotvila v nemeckom Bad Arolsene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies