Centrum Bratislavy má chodcom viac sprístupniť projekt Živé námestie

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 19:17 • 2 min
Centrum Bratislavy má chodcom viac sprístupniť projekt Živé námestie

BRATISLAVA – Viac sprístupniť centrum Bratislavy chodcom i zjednodušiť využitie a starostlivosť o Námestie SNP s Kamenné námestie je zámerom projektu Živé námestie.

slovakia

left justify in out

Zjednotenie a revitalizáciu týchto námestí v stredu prezentovali iniciátori z Aliancie Stará Tržnica s partnermi a projekt odovzdali primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi na ďalší postup uskutočnenia premien aj preto, že veľká časť územia patrí hlavnému mestu.

 

"Námestie SNP je vybudované politickými chybami. Vítame túto iniciatívu a spolupracujeme s alianciou. Museli sme riešiť všeličo. Napríklad detektívne sme pátrali po majiteľoch dvoch stánkov, ktoré boli v dlhodobej exekúcii a teda načierno. Jedného majiteľa sme našli v Albánsku," pripomenul Nesrovnal.

 

"Toto územie riešime dlhodobo a naším zámerom je nenáročnými zmenami verejný priestor zjednotiť. Mestu sme odovzdali sumárny základný materiál nielen 500-ročných zmien názvu Námestia SNP, ale aj jeho premeny z historického trhoviska a zhromažďovacieho priestoru na parkovaciu plochu po roku 1989. Námestie v 20. storočí výrazne ovplyvnila výstavba štyroch budov v 30. rokoch, v roku 1949 osadenie Stalinovej sochy v hornej časti. Tým sa zrušila fontána Karolíny Augusty, ktorá tam stála od roku 1828. Veľkým zásahom bolo vybudovanie pamätníka hrdinov SNP v roku 1974, čo malo zabrániť zhromažďovaniu ľudí. Obchodný dom Prior, dokončený v roku 1968, zasa výrazne ovplyvnil Kamenné námestie," konštatoval riaditeľ aliancie Gábor Bindics.

 

Podľa neho z magistrátu, archívu mesta a rôznych inštitúcii zhromaždili množstvo podkladov potrebných pre dokonalé zmapovanie súčasného stavu verejných priestorov a vykonali na nich prieskumy. Napríklad zistili 13 druhov zábran, päť druhov kioskov, sedem druhov odpadkových košov či 16 druhov kvetináčov. Pri zbere názorov absolvovali 138 pracovných stretnutí realizačného tímu, vytvorili dotazník pre verejnosť, ktorý vyplnilo 1087 ľudí.

 

Organizovali náučné vychádzky a tzv. fokusové skupiny v staromestskom Seniorcentre, v rodinnom centre Prešporkovo i so skupinami zrakovo postihnutých a imobilných osôb. Na workshope WhatCity? zbierali podnety na tému bezpečnosti. Využili 269 podnetov o príjemných a nepríjemných bodoch, ktoré ľudia pomocou kariet vyznačili na mape v Starej tržnici i 407 podnetov, ktoré za sedem rokov pribudli na portáli Odkaz pre starostu.

 

Okrem Aliancie Stará Tržnica sa na projekte Živé námestie podieľa Inštitút SGI, architektonické štúdio 2021, Laboratórium architektúry krajiny a ďalšie inštitúcie. Výsledkom je množstvo informácií dostupných na webovej stránke zivenamestia.sk. Tie môžu slúžiť na vypísanie architektonicko-urbanistickej súťaže na zmenu využitia verejného priestranstva a vytvorenie harmonického priestoru s regulovanou dopravou, obmedzením parkovania či vytvorením zón na sedenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies