Centroom, ktorému hrozilo zrútenie, dnes kolaudovali

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 17:29 • 2 min
Centroom, ktorému hrozilo zrútenie, dnes kolaudovali

PIEŠŤANY – Za účasti vlastníkov bytov, stavebného úradu a ďalších zložiek sa uskutočnilo dnes kolaudačné konanie na objekte Centroom v Piešťanoch, ktorý pred niekoľkými mesiacmi ohrozila narušená statika. Po vydaní kolaudačného rozhodnutia sa budú môcť majitelia bytov v ňom vrátiť do svojich domovov.

slovakia

left justify in out

Kolaudačné rozhodnutie od mesta očakávajú vlastníci v najbližších dňoch. TASR o tom dnes informoval zástupca vlastníkov Miroslav Nevolný. "Budova je bezpečná, zaistená, aby zvládla záťaž. Máme v to dôveru, vracajú sa všetci obyvatelia a až na jednu aj všetky prevádzky," uviedol. Sanačné práce vykonávala od januára tohto roka spoločnosť Klimati Team, s.r.o., Hlohovec na základe projektu uznávaného slovenského statika, predsedu Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimíra Benka, ktorý bol na dnešnej kolaudácii prítomný.

 

V objekte je 44 bytových jednotiek a predajne na prízemí. Dom skolaudovali v roku 2010. Obyvatelia i prevádzkari museli budovu urgentne opustiť v októbri 2015 na základe príkazu na vypratanie. Mesto zo začiatku zabezpečilo náhradné ubytovanie viacerým, neskôr sa oň museli postarať sami postihnutí. Dôvodom vypratania bolo zistenie, že statika Centroomu je narušená do tej miery, že môže prísť k zosuvu bez varovných príznakov. Zväčšujúce sa praskliny v stenách i iné príznaky technickej chyby pozorovali obyvatelia už dlhšie predtým.

 

"Z tohto dôvodu si v lete 2010 objednal zhotoviteľ priečok posudok od Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorého úlohou bolo zistiť príčinu vzniku trhlín na nenosných priečkach objektu. Šírka trhlín, priebeh, ako aj rýchlosť, s akou trhliny pribúdali, jednoznačne poukazovali na to, že ich hlavnou príčinou boli deformácie budovy vyvolané nerovnomerným sadaním objektu. V statickom posudku sme odporučili, aby sa odstránila príčina ich vzniku, aby sa neriešili len ich kozmetické úpravy, a aby sa pohyby budovy potvrdili geodetickými meraniami. Ak by sa v tom čase objednalo prešetrenie tuhosti budovy a interakcia s podzákladím, prišlo by sa na všetky problémy, ktoré Centroom už v tom období mal a zosilnenie by bolo oveľa rýchlejšie a lacnejšie," povedal zhruba pred štyrmi mesiacmi Vladimír Benko pre portál pnky.sk. Náklady na sanáciu znášajú vlastníci, objekt je poistený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies