Centrom Kábulu otriasajú výbuchy a paľba

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 18:56 • 2 min
Centrom Kábulu otriasajú výbuchy a paľba

KÁBUL - Bojovníci afganského Talibanu v piatok zaútočili na viaceré budovy v centre Kábulu, ktorým v popoludňajších hodinách otriasli najmenej dva výbuchy, na čo v uliciach vypukla prestrelka medzi útočníkmi a bezpečnostnými silami.

slovakia

left justify in out

Fundamentalistická organizácia sa k útokom prihlásila prostredníctvom hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida, ktorý pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že ako prvý sa odpálil samovražedný útočník v aute naloženom výbušninou. Skupina ďalších bojovníkov s "ťažkými a ľahkými zbraňami" podľa neho následne obsadila jednu z budov, odkiaľ spustila paľbu na "viacero terčov vrátane budovy, kde sa zdržiavajú cudzinci a príslušníci špionážnej agentúry". V danej časti Kábulu sa nachádza nemocnica prevádzkovaná štátnou spravodajskou službou ako aj sídlo špecializovaného bezpečnostného útvaru, ktorý zabezpečuje ochranu zahraničným firmám a humanitárnym organizáciám. Bezpečnostné sily na miesto vyslali svoje elitné jednotky, sporadická paľba však pokračovala ešte aj po niekoľkých hodinách.

Hovorca afganského ministerstva vnútra Sedik Sedikkí pre spravodajský kanál Tolo uviedol, že zasahujúce komandá usmrtili dvoch útočníkov, zatiaľ však nie je známe, či si výbuchy alebo paľba vyžiadali nejaké obete na životoch medzi civilistami. Hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), ktorá sídli v blízkosti miesta útokov, informoval o ťažko zranenej pracovníčke pochádzajúcej z Talianska. Podľa oficiálnych zdrojov sú zranení aj štyria strážnici IOM z Nepálu, dvaja afganskí civilisti a dvaja policajti.

Najnovší incident sa odohral týždeň po tom, ako sa stal v Kábule terčom bombového útoku zahraničný vojenský konvoj. Okrem samovražedného útočníka vtedy zahynulo 15 ľudí vrátane piatich Američanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies