Centrálny register exekúcií bude verejnosti prístupný od 1. júla

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 14:58 • 2 min
Centrálny register exekúcií bude verejnosti prístupný od 1. júla

BRATISLAVA – Verejnosť bude mať k dispozícii konkrétne informácie o aktuálnych exekučných konaniach. Slovenská komora exekútorov (SKE) sprístupní od 1. júla centrálny register exekúcií. Dosiaľ doň mohli vstupovať iba štátne orgány.

slovakia

left justify in out

Občania sa tak budú môcť napríklad dozvedieť, či je voči nim vedená exekúcia, a to po zaregistrovaní a zaplatení administratívneho poplatku, vysvetlila hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová. Bežný užívateľ s počtom vstupov menším ako 500 zaplatí za lustráciu dve eurá. Výpis z registra bude verejnou listinou. V papierovej forme ju bude vydávať SKE. Poplatok za takého potvrdenie bude 2,50 eura.

 

V databáze nájdu ľudia údaje o súde, ktorý dal poverenie na vykonanie exekúcie, meno príslušného exekútora, príslušné dátumy k exekúcii i označenie vymáhaného nároku. Register, naopak, neobsahuje údaje o exekúciách vedených daňovými úradmi, justičnou pokladnicou, orgánoch štátnej správy a samosprávy, rozhodnutia ukončených súdnych sporov či nedoplatkov na poistení, ktoré nie sú podané u žiadneho súdneho exekútora.

 

Prezident SKE Miroslav Paller uviedol, že centrálny register exekúcií bol ich dlhodobou prioritou. Okrem informačného benefitu očakáva aj zvýšenie prehľadnosti o exekučných konaniach s tým, že sa vytvorí reálnejší obraz o stave exekúcií na Slovensku. "Nevedomosť o vlastnej exekúcii uvádzajú občania ako jeden z najčastejších dôvodov, prečo neurobili kroky na čo najrýchlejšie uzavretie svojho prípadu a nespolupracovali s príslušným exekútorom," doplnil Paller.

 

Od sprístupnenia registra verejnosti komora očakáva aj skvalitnenie podnikateľského prostredia. Podnikatelia budú môcť preveriť svojho potenciálneho obchodného partnera a vyhnúť sa nepríjemnému prekvapeniu v budúcnosti. Nový nástroj dostanú do rúk aj finančné inštitúcie. Tie budú môcť lepšie vyhodnotiť potenciálne riziká pôžičky u ľudí, ktorí si úver nemôžu dovoliť a po páde do dlhovej špirály by mohli skončiť až v exekúcii.

 

Vznik registra umožnili zmeny v zákone o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní schválené v parlamente v roku 2014. Od 1. januára 2015 sú súdni exekútori povinní zapísať do registra každú novú exekúciu, prípadne aktualizovať údaje už prebiehajúcej a neukončenej exekúcie. Zároveň musia do 14 dní vymazať z registra všetky údaje prípadov, ktoré boli právoplatne ukončené. Postupne dopĺňajú celú databázu neskončených prípadov až do času vzniku exekútorských úradov pred dvadsiatimi rokmi. V čase sprístupnenia registra verejnosti bude už databáza kompletná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona