Centrálne banky musia znížiť riziká spojené s kryptomenami

NETKY.SK • 11 Február 2018, 11:22 • 2 min
Centrálne banky musia znížiť riziká spojené s kryptomenami

LONDÝN - Kryptomeny môžu prežiť, aj keď tie aktuálne najznámejšie padnú, myslí si člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch. Regulátori musia pozorne monitorovať vývoj trhu, aby mohli znížiť riziká s nimi spojené.

slovakia

left justify in out

"Virtuálne meny nie sú peniaze, ani sa nimi v dohľadnej budúcnosti nestanú," povedal Mersch v Londýne. "Ich trhový podiel je stále malý a ich väzby na reálnu ekonomiku sú stále obmedzené." Situácia sa však podľa Merscha môže zmeniť a regulátori a zákonodarcovia na všetkých úrovniach musia venovať pozornosť tomu, aby znížili potenciálne riziká, ktoré môžu vzniknúť v prípade ich expanzie.

 

Podľa Merscha je potrebný prísny dohľad nad obchodovaním bánk s kryptomenami. Finančné inštitúty nesmú prijímať digitálne meny ako zábezpeku ani akceptovať ich s dostatočným odpisom (haircut). Banky tiež musia zabezpečiť, aby plnili finančné regulácie týkajúce sa prania špinavých peňazí a boja proti terorizmu.

 

Mersch upozornil, že inovácie často vyvolávajú eufóriu a módne vlny, čo vedie k nafukovaniu bublín, ktoré nakoniec spľasnú. "A skutočne už z niektorých z týchto bublín uniká teplý vzduch."

 

To, že sa prvotná eufória stráca, ešte neznamená, že tieto inovácie nemajú zmysel, dodal. Technológia, ktorá stojí za kryptomenami, sa môže časom rozšíriť a byť užitočná, aj keď jej prvé verzie zmiznú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona