Centrálna banka USA zvýši úroky pravdepodobne v decembri

NETKY.SK • 13 Október 2016, 11:18 • 2 min
Centrálna banka USA zvýši úroky pravdepodobne v decembri

WASHINGTON - Záznam zo septembrového zasadania amerického Federálneho rezervného systému (Fed) podľa analytikov naznačuje, že predstavitelia Fed-u sa posunuli bližšie k zvýšeniu úrokových sadzieb.

slovakia

left justify in out

V zázname, ktorý Fed zverejnil v stredu, sa konštatuje, že časť predstaviteľov centrálnej banky je presvedčená, že by bolo primerané zvýšiť úroky "relatívne skoro", ak bude pokračovať zlepšovanie situácie na trhu práce. Septembrové rozhodnutie nemeniť úroky sa schválilo pomerom hlasov 7:3. Šéfovia pobočiek Fed-u v Kansase, Clevelande a Bostone chceli zvýšenie úrokov už na septembrovom zasadaní.


"Vyzerá to tak, že jediný spôsob, ktorým šéfka Fed-u Janet Yellenová mohla zabrzdiť hlasy za začatie zvyšovania úrokov, bol prísľub ich zdvihnutia koncom tohto roka," povedal Chris Rupkey, hlavný finančný analytik MUFG Union Bank v New Yorku. Analytici sú presvedčení, že centrálna banka USA so zvýšením úrokov počká do svojho posledného tohtoročného zasadania v decembri. Nasledujúce zasadanie Fed-u bude 1. a 2. novembra. Neočakáva sa však, že vtedy Fed urobí nejaký krok, keďže to bude iba týždeň pred prezidentskými voľbami.


Záznam zo zasadania Fed-u konštatoval, že jeho predstavitelia, ktorí žiadajú okamžité zdvihnutie úrokov, majú obavy, že ďalší odklad môže poškodiť dôveryhodnosť centrálnej banky USA. Nedávne ekonomické údaje totiž v podstate potvrdzujú ekonomický výhľad Fed-u.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona