Centrálna banka Ruska: Krypto aktíva nepredstavujú riziko pre globálnu finančnú stabilitu

NETKY.SK • 1 Jún 2018, 19:30 • 2 min
Centrálna banka Ruska: Krypto aktíva nepredstavujú riziko pre globálnu finančnú stabilitu

MOSKVA – Centrálna banka Ruska vydala správu, že krypto aktíva v súčasnosti neohrozujú celosvetovú finančnú stabilitu, pretože celosvetový objem transakcií kryptomien je veľmi nízky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rada pre finančnú stabilitu v dokumente namiesto pojmu kryptomena navrhuje používať termín krypto aktíva, ktoré možno považovať za finančné aktívum založené na kryptografii a distribuovanej účtovnej knihe.

 

Podľa správy krypto aktíva nepredstavujú riziko pre globálnu finančnú stabilitu, pretože v súčasnosti je objem transakcií s krypto aktívami veľmi nízky v porovnaní s rozsahom globálneho finančného systému. Veľkosť tohto segmentu v porovnaní s finančným systémom je podľa správy zanedbateľný.

 

img

 

V dokumente sa však ďalej uvádza, že krypto aktíva by mohli predstavovať riziko pre finančnú stabilitu v prípade ďalšieho rastu trhu, rozsiahleho zapojenia maloobchodných a inštitucionálnych investorov, bánk a iných hráčov na trhu. Podľa správy centrálnej banky vysoká volatilita krypto aktív im bráni v tom, aby boli spoľahlivým štandardom hodnoty či finančnými prostriedkami.

 

V ďalšej časti dokumentu sa píše, že s investovaním do krypto aktív sa spájajú aj riziká, vrátane nedostatočnej ochrany práv investorov, rizík v oblasti predchádzania praniu špinavých peňazí a financovania terorizmu, nedostatku trhovej likvidity, operačných rizík a využívania pákového efektu.

 

img

 

Začiatkom tohto mesiaca ruská Štátna duma schválila prvé zákony novej legislatívy na reguláciu odvetvia kryptomien. Zákony definujú kryptomeny a tokeny ako majetok a stanovujú podmienky interakcie s technológiami súvisiacimi s kryptomenami a blockchainom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies