Centrálna banka možno už v júni zváži postupné ukončenie menových stimulov

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 16:36 • 2 min
Centrálna banka možno už v júni zváži postupné ukončenie menových stimulov

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) by už na svojom najbližšom zasadnutí mohla zvážiť postupné ukončenie menových stimulov, ktoré prispeli k zotaveniu hospodárstva eurozóny.

slovakia

left justify in out

Členovia Rady guvernérov ECB podľa dokumentu pripúšťajú, že inštitúcia bude musieť zvážiť zmeny pri formulovaní svojich stanovísk, ak sa potvrdí pokračujúce zotavovanie ekonomiky. Vhodným podkladom pre rozhodovanie môžu byť aktualizované štatistiky o inflácii a hospodárskom raste, ktoré bude mať ECB k dispozícii na svojom zasadnutí 8. júna.

ECB v súčasnosti sťahuje z trhu dlhopisy tempom 60 mld. eur mesačne v snahe dosiahnuť zrýchlenie medziročnej inflácie a podporiť hospodársky rast. Podľa oficiálnych vyjadrení plánuje v tejto politike pokračovať aspoň do decembra. Banka považuje za optimálnu pre udržanie cenovej stability medziročnú mieru inflácie tesne pod 2 %. Podľa aktuálnych údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat ceny v eurozóne v apríli zrýchlili medziročný rast na 1,9 % z marcových 1,5 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies