Centrálna banka EU utlmila očakávania skorého zvyšovania sadzieb

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 15:45 • 2 min
Centrálna banka EU utlmila očakávania skorého zvyšovania sadzieb

FRANKFURT NAD MHANOM - Poprední predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) utlmili očakávania, že banka čoskoro zmení kurz svojej menovej politiky.

slovakia

left justify in out

Strážcovia spoločnej európskej meny nechcú aj napriek zlepšovaniu ekonomických indikátorov predčasne ukončiť extrémne uvoľnenú menovú politiku. "Musíme si dať pozor, aby sme príliš skoro nestiahli naše stimuly," uviedol viceprezident ECB Vítor Constancio.

 

Zotavovanie ekonomiky eurozóny sa vo všeobecnosti upevňuje, povedal hlavný ekonóm ECB Peter Praet. "Musíme však získať dostatočne rozsiahlu a solídnu informačnú základňu, aby sme zvýšili dôveru, že prognózovaný vývoj inflácie je robustný, trvalý a samonosný," uviedol Praet. Napríklad rast miezd v eurozóne je stále len mierny.

 

Keďže ekonomika sa oživuje a inflácia sa zrýchľuje, začínajú sa množiť požiadavky, aby ECB začala ukončovať extrémne uvoľnenú menovú politiku, ktorá pomohla prekonať krízu. Banka v rámci protikrízových opatrení znížila svoj kľúčový úrok na rekordné minimum 0 %. Navyše prostredníctvom programu nákupu cenných papierov pumpuje do ekonomiky vysoký objem peňazí.

 

ECB zaručuje cenovú stabilitu pri strednodobej medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami. Dlhodobo nízky rast cien je považovaný za nebezpečenstvo pre ekonomiky, keďže spotrebitelia a firmy odkladajú investície.

 

Constancio zdôraznil, že rast ekonomiky sa síce zrýchľuje, ale v prípade inflácie je zatiaľ príliš málo dokladov jej udržateľnosti a sebestačnosti. Preto musí byť ECB opatrná pri ukončovaní stimulov. Upozornil však na to, že banka si je vedomá zlepšenia situácie v ekonomike, čo, samozrejme, zohľadní pri svojich budúcich rozhodnutiach o nastavení menovej politiky.

 

Rada guvernérov ECB bude najbližšie rozhodovať o nastavení menovej politiky 8. júna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies