Čentéša: Prezident má problém s odškodným, rozpočet s tým nerátal

NETKY.SK • 3 Február 2015, 10:42 • 2 min
Čentéša: Prezident má problém s odškodným, rozpočet s tým nerátal

BRATISLAVA - Kancelária prezidenta musí nájsť 60-tisíc eur na odškodné pre Jozefa Čentéša, ktorého práva nevymenovaním za generálneho prokurátora porušil bývalý prezident Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

Rozpočet kancelárie hlavy štátu schválený poslancami však s takýmto výdavkom nepočítal. "Kancelária prezidenta aktuálne hľadá riešenie, ako naplniť rozhodnutie Ústavného súdu SR," povedal agentúre SITA šéf prezidentovho komunikačného odboru Roman Krpelan. Akým spôsobom chcú peniaze získať, Krpelan nespresnil.

 

Ústavný súd začiatkom decembra rozhodol, že prezident Ivan Gašparovič porušil nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v decembri 2012 jeho základné práva zaručené ústavou – prístup k voleným a verejným funkciám za rovnakých podmienok ako aj práva na vstup do verejnej služby štátu. Ústavný súd zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta a Čentéšovi priznal primerané finančné zadosťučinenie 60-tisíc eur. Čentéš už dávnejšie vyhlásil, že peniaze venuje detskému hospicu Plamienok a menšiu časť organizácii VIA IURIS, ktorá pomáha občanom pri ochrane ich základných práv a slobôd. 

 

Jozefa Čentéša 17. júna 2011 zvolili poslanci za generálneho prokuratúra. Hlasovalo za neho 79 z 89 prítomných poslancov. Bývalý prezident Ivan Gašparovič bol najprv nečinný, neskôr odmietol Čentéša vymenovať do funkcie. Jozef Čentéš podal v súvislosti s nečinnosťou prezidenta Gašparoviča sťažnosť na ÚS SR ešte v roku 2011. Ďalšiu sťažnosť vo veci namietaného porušenia základných práv rozhodnutím prezidenta SR nevymenovať ho do funkcie generálneho prokurátora podal Čentéš 3. januára 2013. 

 

Slovensko nemalo generálneho prokurátora až do 18. júna 2013, keď bol Jaromír Čižnár zvolený v NR SR za kandidáta na vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora. V tajnej voľbe za neho hlasovalo 82 prítomných poslancov parlamentu - všetci zo strany Smer-SD. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič vymenoval Čižnára za generálneho prokurátora 17. júla 2013. Opozícia vtedy prezidentovi vyčítala, že s vymenovaním nepočkal do rozhodnutia Ústavného súdu SR. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona