Čentéš: Tvrdenia, že držím kauzu odpočúvania v šuplíku, sú nepravdivé

NETKY.SK • 8 August 2014, 16:05 • 2 min
Čentéš: Tvrdenia, že držím kauzu odpočúvania v šuplíku, sú nepravdivé

BRATISLAVA - Medializované informácie, že prokurátor Jozef Čentéš drží kazu odpočúvania v šuplíku, sú nepravdivé a zavádzajúce.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení to uviedol Čentéš s tým, že všetky obvinenia na jeho adresu súvisiace s touto kauzou sa začali objavovať tesne po tom, ako Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie jeho ústavnú sťažnosť ohľadom nevymenovania za generálneho prokurátora. O kauze a Čentéšovi dnes písal denník Pravda.
     

"Preto si dovoľujem vysloviť môj osobný názor, že niektoré osoby sa týmto rozhodnutím mohli začať cítiť nepohodlne alebo ohrozené, a tak začali vymýšľať voči mne diskreditačnú kampaň, za ktorej súčasť považujem aj uvedený článok," vyhlásil Čentéš. Podľa jeho slov  tvrdenia v denníku vytvárajú dojem, že vyšetrovanie uvedenej kauzy údajne naťahuje už tri roky. "K tomuto tvrdeniu uvádzam, že ak si redaktori denníka Pravda vedeli zistiť, kto je dozorujúcim prokurátorom v tejto kauze (pričom podľa ich zistení som to údajne ja), nepochybne mohli získať alebo majú aj informáciu, odkedy je táto kauza pridelená jej súčasnému dozorujúcemu prokurátorovi a či náhodou prevažnú časť doterajšieho celkového trvania prípravného konania nebola kauza pod dozorom iných prokurátorov," odkázal Čentéš.
     

Zároveň upozornil, že každý dozorujúci prokurátor (mimo samotného generálneho prokurátora) vykonáva dozor každého prípadu nie z vlastného rozhodnutia, ale na základe pokynu nadriadeného prokurátora, čo je vždy zaznamenané aj v príslušnom spise. "Naviac uvádzam, že riešenie prípadnej zmeny dozorujúceho prokurátora pre reálnu alebo zdanlivú zaujatosť vo veci má svoje presné zákonné pravidlá a postupy," vysvetlil.
     

Pre posúdenie kvality práce dozorujúceho prokurátora v akejkoľvek veci z hľadiska jej časového trvania je podľa jeho slov jediným relevantným kritériom to, či v danej veci boli alebo neboli zistené prieťahy zapríčinené príslušným dozorujúcim prokurátorom. "Redaktori denníka Pravda si zrejme cez svoje zdroje môžu preveriť, či v trestnej veci príslušný dozorujúci prokurátor prieťahy zapríčinil, alebo nie. Avšak napísanie sugestívneho článku, ktorý bez takéhoto preverenia sa snaží navodiť dojem o existencii prieťahov v postupe dozorujúceho prokurátora považujem za novinársky nezodpovedné," poznamenal.
     

Čentéš odmieta aj tvrdenie, že bol kandidátom politickej strany SaS na generálneho prokurátora. "Bol som kandidátom celej vtedajšej vládnej koalície ako apolitický odborník," upozornil.
   

Denník Pravda dnes napísal, že už tri roky vyšetruje prokurátor kauzu odpočúvania novinárov denníka Pravda, riaditeľa TA3 a desiatok nevinných civilistov vojenskými agentmi. Škandál s odpočúvaním sa stal za vlády Ivety Radičovej. Prípad podľa denníka dozoruje prokurátor Jozef Čentéš.
     

Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky mu údajne nariadil, aby konanie uzavrel do konca septembra. Šufliarskeho príkaz prišiel po tom, ako koncom júla minister obrany Martin Glváč upozornil na pomalé vyšetrovanie tejto kauzy. Vo veci je obvinený bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol Brychta a ďalší štyria vojenskí agenti. Aféra s odpočúvaním sa prevalila v novembri 2011, keď ministerstvu obrany a vojenským tajným šéfoval člen SaS Ľubomír Galko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies