Čentéš sa obráti sa na Štrasburg, ak nebude rešpektované jeho právo

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 13:23 • 2 min
Čentéš sa obráti sa na Štrasburg, ak nebude rešpektované jeho právo

BRATISLAVA - Zvolený kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš zváži možnosť obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ak nebude rešpektované jeho právo na spravodlivé súdne konanie a právo na nestranného a zákonného sudcu.

slovakia

left justify in out

"Verím, že ústavný súd pristúpi k uplatňovaniu tohto zákona tak, ako to predpokladá článok 152 odsek 4 Ústavy SR, to znamená rešpektovaním práva na spravodlivé súdne konanie a na nestranného a zákonného sudcu," zareagoval Čentéš pre agentúru SITA na dnešné rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča podpísať novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Tieto slová uviedol aj v liste, ktorý minulý týždeň napísal na Ústavný súd SR. Ďalšie kroky Čentéš zváži, ak nebude toto jeho práve rešpektované. 

Prezident dnes podpísal novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Podľa nej bude o sťažnosti zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša na Ústavnom súde SR aj návrhu na predbežné opatrenie, ktorým chce zabrániť novej voľbe kandidáta na šéfa prokuratúry, rozhodovať pôvodne prvý vyžrebovaný senát v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová. A to aj napriek tomu, že Brňák a Ľalík boli pôvodne na základe Čentéšovej námietky ústavným súdom z rozhodovania vylúčení. Umožňuje to tzv. doktrína nevyhnutnosti zakotvená v novele zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Zákonom sa má podľa Smeru-SD vyriešiť patová situácia na ústavnom súde, ktorá vznikla v dôsledku vyhlásenia účastníkov konania prezidenta Gašparoviča a Čentéša, ktorými odmietajú sudcov ústavného súdu pre predpojatosť. 

Opozícia žiadala hlavu štátu, aby zákon nepodpísal. V najbližších hodinách doručí podanie na ústavný súd, v ktorom chce napadnúť novelu. Jeho súčasťou je aj návrh na predbežné opatrenie na pozastavenie účinnosti tohto zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies