Čentéš: Rýchlosť nikdy nemôže byť na úkor spravodlivosti

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 15:53 • 2 min
Čentéš: Rýchlosť nikdy nemôže byť na úkor spravodlivosti

BRATISLAVA - Zvolený kandidát na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš na jednej strane víta akékoľvek úsilie napomôcť urýchleniu rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR v jeho veci, na druhej strane však tvrdí, že rýchlosť nikdy nemôže byť na úkor spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Preto podľa jeho názoru žiadne takéto úsilie nemôže viesť k porušeniu práva účastníka konania na spravodlivý proces a na zákonného sudcu. Vyhlásil to v reakcii na krok vlády SR, ktorá dnes schválila návrh novely zákona o konaní pred ústavným súdom. Kabinet tak chce vyriešiť aktuálnu situáciu na ÚS, ktorý je pre množstvo námietok v tejto veci zablokovaný.

"Z dnešných verejných vyhlásení predstaviteľov vlády SR je zrejmé, že navrhovaná novela by mala umožniť, aby o mojej sťažnosti vo veci samej konali a rozhodovali aj sudcovia ÚS, ktorí boli 24. januára 2013 právoplatným rozhodnutím Ústavného súdu vylúčení pre ich predpojatosť. Podľa môjho názoru je v právnom štáte neprípustné, aby akákoľvek legislatívna zmena zasahovala do právoplatného skoršieho rozhodnutia ÚS a akokoľvek menila alebo rušila jeho účinky," myslí si Čentéš. Pripomína, že účinkom tohto právoplatného rozhodnutia ÚS je vylúčenie dotknutých sudcov z rozhodovania o jeho veci, pričom avizovaná novela má podľa medializovaných informácií ambíciu tento účinok zrušiť.

"Ak už je potrebné uplatňovať doktrínu nevyhnutnosti, potom je podľa môjho názoru potrebné uplatňovať ju do všetkých dôsledkov a tak, aby výsledok bol obhájiteľný aj pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP). Postup, ktorý v mojom prípade navrhuje vláda, by mohol byť podľa môjho názoru takto obhájiteľný nanajvýš v prípade, ak by všetci sudcovia Ústavného súdu boli právoplatne vylúčení a rozhodovalo by sa o výbere iba spomedzi vylúčených sudcov," tvrdí Čentéš s tým, že takáto situácia dnes neexistuje, pretože právoplatne boli dosiaľ v konaniach o jeho sťažnostiach vylúčení iba štyria sudcovia. "Zvyšní ôsmi sudcovia, voči ktorým boli vznesené námietky, dosiaľ právoplatne vylúčení neboli, a tak nemožno vylúčiť, že sa medzi nimi nachádzajú aj sudcovia, u ktorých dôvody na ich vylúčenie neexistujú. Preto v zmysle doktríny nevyhnutnosti, ktorej hlavným účelom je uprednostnenie spravodlivosti, pri možnosti výberu medzi právoplatne vylúčeným sudcom a sudcom, ktorý dosiaľ právoplatne vylúčený nebol, treba vždy uprednostniť namietnutého avšak nevylúčeného sudcu," argumentuje.

Podľa tlačovej informácie Ústavného súdu z 24. januára 2013 bola Čentéšova sťažnosť pridelená senátu v zložení Marianna Mochnáčová, Ladislav Orosz a Ján Luby. "Žiaden člen tohto senátu doteraz z konania vylúčený nebol. V právnom štáte je podľa môjho názoru neprípustné, aby legislatívnym zásahom prijatým v priebehu súdneho konania bola vec odňatá sudcom, ktorým bola zákonným spôsobom pridelená, a ktorí neboli právoplatne vylúčení pre predpojatosť," upozornil. Preto akýkoľvek postup, ktorý v tejto veci povedie k jej odňatiu zákonným a nevylúčeným sudcom a k jej prideleniu právoplatne vylúčeným sudcom, sa podľa Čentéša stane predmetom konania pred ESĽP.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) dnes po rokovaní vlády povedal, že o sťažnosti Jozefa Čentéša na postup prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý ho napriek zvoleniu v parlamente odmietol vymenovať za generálneho prokurátora, by mal rozhodnúť pôvodný senát ÚS. Stane sa tak po tom, ako v parlamente prejde novela zákona o organizácii ÚS SR, ktorá do legislatívneho procesu zakotví doktrínu nevyhnutnosti. Tým sa v podstate umožní sudcovi, ktorý je inak vylúčený, konať a rozhodovať vo veci, ak by nekonanie zo strany súdu viedlo k nespravodlivosti, v tomto prípade popretiu zákazu odmietnutia spravodlivosti.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) situáciu na generálnej prokuratúre označil za neúnosnú a pre jej vyriešenie je podľa neho potrebné, aby sa z miesta pohol ÚS, ktorý je v rozhodovaní o sťažnosti Čentéša zablokovaný. Zopakoval, že Smer-SD nebude v prípade voľby nového generálneho prokurátora v parlamente vyvíjať žiadne kroky, kým nepríde k rozhodnutiu ÚS. Čo však za súčasného stavu nie je možné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies