Cenová dostupnosť bývania sa zlepšila

NETKY.SK • 21 September 2015, 14:52 • 2 min
Cenová dostupnosť bývania sa zlepšila

BRATISLAVA - Cenová dostupnosť bývania sa zlepšila. Ako ďalej skonštatoval analytik ČSOB Marek Gábriš, na jednoizbový byt musí Slovák s priemernou hrubou mzdou pracovať 54 mesiacov, na trojizbový byt 102 mesiacov. Platí to v prípade, ak by nemal žiadne iné výdavky. Obe hodnoty sú podľa Gábriša stále v blízkosti historických miním.

slovakia

left justify in out

Úrokové sadzby sa nachádzajú podľa analytika na rekordných úrovniach. Počas leta dosiahli rekordne nízke hodnoty prakticky všetky fixácie. Najnižšie spomedzi všetkých boli medzi domácnosťami stále najobľúbenejšie fixácie medzi 1 až 5 rokmi. Mierny rast počas júla nemusí podľa Gábriša znamenať štart rýchleho rastu, keďže jesenná sezóna ich môže opäť stlačiť nižšie.

 

S predlžujúcou sa lehotou aplikovania rekordne uvoľnenej menovej politiky Európskej centrálnej banky sa začal postupne meniť podľa Gábriša aj záujem o dlhšie fixácie tak na strane ponuky, ako aj dopytu. Rozšírenejšie začínajú byť fixácie na dlhšie obdobie. “Napríklad aj desať rokov a pozorujeme aj ich pokles na historické minimá,” skonštatoval Gábriš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies