Cena zlata vyskočila v reakcii na prezidentské voľby v USA na 6-týždňové maximum

NETKY.SK • 9 November 2016, 10:51 • 2 min
Cena zlata vyskočila v reakcii na prezidentské voľby v USA na 6-týždňové maximum

LONDÝN - Cena zlata zaznamenala rast o vyše 3 %, pričom v skorších hodinách vyskočila na najvyššiu hodnotu za posledných šesť týždňov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Trhy tak reagovali na najskôr blížiace sa a neskôr potvrdené víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Tento vývoj vyvolal nervozitu na svetových trhoch a donútil investorov poobzerať sa po takzvaných bezpečných prístavoch. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

 

Víťazstvo Trumpa podľa viacerých analytikov zvýši neistotu v politickej aj ekonomickej oblasti vo svete a je možné, že prinúti americkú centrálnu banku odložiť svoje plány na zvýšenie úrokových sadzieb. Banka dala počas ostatného zasadnutia začiatkom novembra nepriamo najavo, že k zvýšeniu úrokových sadzieb by mohlo prísť už v decembri. Už vtedy však niektorí ekonómovia upozornili, že tento plán možno bude musieť odložiť, ak by došlo k nečakaným udalostiam a medzi nimi uvádzali aj víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách.

 

Cena zlata, ktoré je považované investormi za bezpečný prístav v čase neistoty, vzrástla o 3,1 % na 1314,40 USD (1190,80 eura) za trojskú uncu (31,1 gramu). V skorších hodinách vyskočila cena zlata približne o 5 % na 1337,40 USD/unca. To bola najvyššia hodnota od 27. septembra. Zároveň išlo o najvýraznejší rast v priebehu denného obchodovania od júnového britského referenda o odchode krajiny z Európskej únie. Po zverejnení výsledkov britského referenda 24. júna vyskočila cena zlata až o 8 %. V daný deň potom zlato uzatvorilo obchodovanie rastom o 4,8 %.

 

Ako uviedol Joshua Rotbart z poradenskej spoločnosti J. Rotbart & Company v Hongkongu, získanie prezidentského úradu Trumpom znamená dlhé obdobie neistoty, počas ktorého bude mať každé jeho vyhlásenie na trhy veľmi veľký vplyv.

 

(1 EUR = 1,1038 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies