Cena za výstavbu úseku D1 Fričovce - Svinia sa zvýšila o 14,8 mil. eur, odovzdajú ju vo štvrtok

NETKY.SK • 15 December 2015, 09:43 • 2 min
Cena za výstavbu úseku D1 Fričovce - Svinia sa zvýšila o 14,8 mil. eur, odovzdajú ju vo štvrtok

BRATISLAVA - Cena za výstavbu úseku diaľnice D1 pri Prešove sa zvýšila. Pôvodne bola totiž táto časť D1 z Fričoviec po Sviniu zazmluvnená na 114,6 milióna eur, po novom sa cena zvýšila o 14,8 milióna eur. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

slovakia

left justify in out

"Dôvodom navýšenia ceny bol dodatočný archeologický prieskum, zmeny vyplývajúce z novej hlukovej štúdie a výskyt nových zosuvných území v trase diaľnice," odôvodnila Žgravčáková. Cestu buduje združenie firiem Doprastav a Strabag od konca roku 2011 a vodičom by ju mali diaľničiari odovzdať vo štvrtok 17. decembra. Výstavba diaľnice je financovaná z eurofondov a štátneho rozpočtu.

 

Úsek diaľnice medzi tunelom Branisko a Prešovom má odľahčiť od tranzitnej dopravy najmä obce Hendrichovce, Bertotovce a Chminianska Nová Ves, ktorými v súčasnosti denne prechádza približne 14.000 áut.

 

Po diaľničnom úseku Fričovce – Svinia pri Prešove sa budú môcť motoristi po prvýkrát previesť vo štvrtok 17. decembra. Slávnostné strihanie pásky sa uskutoční o 11.00. Nový diaľničný úsek v dĺžke 11,2 kilometra odbremení predovšetkým obce Hendrichovce, Bertotovce a Chminiansku Novú Ves. Cez tieto lokality ide cesta prvej triedy I/18, po ktorej denne prejde 15.000 áut.

 

Hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková informovala, že v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy I/18 ušetria motoristi cestou po novej diaľnici päť minút. Trvanie jazdy z Bratislavy do Prešova po D1 sa vďaka novovybudovaným úsekom – diaľničný obchvat Martina a Levoče s tunelom Šibenik, skráti až o 30 minút.

 

Nový diaľničný úsek je dlhý 11.220 metrov, jeho súčasťou je 15 mostov. Odkloní všetku tranzitnú dopravu z cesty I/18, ktorá prechádza stredom piatich obcí Fričovce, Bertotovce, Hendrichovce, Chmiňany, Chminianska Nová Ves a Svinia. Úsek diaľnice sa začína v križovatke Fričovce a končí v križovatke Svinia, kde sa napája na úsek D1 Svinia – Prešov, západ. Investícia bola financovaná z fondov EÚ a štátneho rozpočtu. Zhotoviteľom je združenie firiem Doprastav, a. s., a Strabag, s. r. o. Diaľničný úsek sprístupnia v najbližších týždňoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies