Cena za D4 a R7 podľa rezortu dopravy vyplynie z ponúk

NETKY.SK • 23 Január 2015, 13:31 • 2 min
Cena za D4 a R7 podľa rezortu dopravy vyplynie z ponúk

BRATISLAVA - O cene za výstavbu časti obchvatu Bratislavy z Jaroviec po Raču na diaľnici D4 a rýchlostnej cesty R7 z Bratislavy po Holice v dĺžke takmer 60 kilometrov sa podľa ministerstva dopravy bude dať hovoriť až vtedy, keď budú známe ponuky súťažiacich.

slovakia

left justify in out

img

 

Odhadované stavebné náklady uvedených úsekov v objeme 1,325 mld. eur vychádzajú zo štátnej expertízy a sú rovnaké pre plánovaný projekt PPP, ale aj klasický model výstavby z verejných zdrojov. Diaľnice sú spravidla drahšie ako rýchlostné cesty.

 

"Cenu za výstavbu diaľnice D4 ovplyvňuje šírkové usporiadanie cesty. Podľa toho, ako je naprojektovaná, šesťpruh bude na 47 percentách celej dĺžky D4 a zároveň bude všetko pripravené tak, aby v budúcnosti, keď narastú intenzity dopravy, bolo možné veľmi efektívne dopracovať šesťpruh až na viac ako 73 percentách dĺžky D4," informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. 

 

Na úseku D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka, sever - Rača (27 km) postavia nad Dunajom vyše dvojkilometrový most a po dokončení bude najdlhší na Slovensku. Predpokladané náklady na stavbu tohto mosta sú 125 mil. eur. Na tejto časti D4 má byť spolu 31 mostov a zároveň 27 km protihlukových stien. "Bude sa stavať v husto osídlenom území, kde treba realizovať veľa protihlukových opatrení a aj väčší počet mimoúrovňových križovatiek, ktorých bude iba na D4 deväť," dodal Kóňa. Výstavba väčšiny úsekov R7 Bratislava, Prievoz - Ketelec - Dunajská Lužná - Holice (32 km) bude menej zložitá, s výnimkou úseku Prievoz - Ketelec v husto zastavanom území. 

 

Ministerstvo dopravy má začať verejné obstarávanie na koncesionára na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu D4 a R7 cez projekt PPP do konca januára. Zo záujemcov chce vybrať štyroch, s ktorými bude viesť súťažný dialóg. Očakávaný podpis koncesnej zmluvy podľa priebehu obstarávania je v novembri 2015 a finančné uzatvorenie projektu predbežne vo februári 2016. Koncesná zmluva bude podmienená stanoviskom Eurostatu, že PPP nebude súčasťou aktív verejného sektora. Vzhľadom na dostupnosť finančných prostriedkov je realizácia PPP podľa štúdie uskutočniteľnosti v súčasnosti jediným možným riešením. 

 

Výstavba D4 a R7 by sa mala začať v roku 2016 a trvať štyri roky. Z verejných zdrojov by sa úseky mohli začať stavať v roku 2023. Na základe súčasných podmienok a expertíznej ceny štát by budúcemu koncesionárovi splácal za dostupnosť D4 a R7 ročne predbežne 135 až 151 mil. eur. Za tridsať rokov by tak zaplatil spolu zhruba 4 až 4,5 mld. eur. Ministerstvo očakáva, že vysúťažená cena bude nižšia. V prípade využitia zdrojov Slovenského investičného holdingu by sa základná ročná platba štátu koncesionárovi za dostupnosť D4 a R7 mohla znížiť ročne o 5 až 8 mil. eur počas trvania koncesie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies