Cena vodného a stočného na strednom Slovensku rastie

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 17:19 • 2 min
Cena vodného a stočného na strednom Slovensku rastie

BRATISLAVA - Ceny vodného a stočného na strednom Slovensku rastú. Podľa poslanca liberálov Martina Klusa je to o to zarážajúcejšie, že vodné a stočné sa zdvíha v najchudobnejších oblastiach Slovenska. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) mal pritom toto zvýšenie schváliť ešte v júni pod vedením zastupujúceho predsedu iba za štyri dni. Vodárenské spoločnosti zvýšenie cien odôvodňovali vyššími nákladmi v minulom roku.

slovakia

left justify in out

"Upozornili nás na to občania, keď im začali odpisovať vodomery a oni nechápali prečo," tvrdí Klus. Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť si má vyššie ceny účtovať už od 1. júla tohto roka. V prípade vodného ceny rastú o 2,65 % a v prípade stočného o 5,75 %.

 

Podobná situácia nastala aj na severe Slovenska, kde Severoslovenské vodárne a kanalizácie zvyšujú ceny stočného o 7 %. "Priemerná rodina so spotrebou vody 120 metrov kubických ročne si tak za vodu priplatí na strednom Slovensku takmer 14 eur a na severnom Slovensku takmer 10 eur. Dotkne sa to takmer milióna ľudí," tvrdí Klus.

Predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek zdôrazňuje, že rozhodnutie o zmene cien pre Stredoslovenskú vodárenskú prevádzkovú spoločnosť (SVPS) bolo urobené 20. júna tohto roka, teda ešte v čase keď úrad viedol jeho predchodca, podpredseda úradu Miroslav Čelinský. To isté sa týka aj cenového rozhodnutia pre Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SeVaK). "Po štvrtkovej medializácii dal okamžite predmetné cenové konania preveriť," informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Ako pokračoval, z rozhodnutí úradu vyplýva, že spoločnostiam SVPS a SeVaK sa nemenili ceny od roku 2014. "SVPS podala cenový návrh 22. mája 2017 a úrad vydal cenové rozhodnutie 20. júna, teda jeden deň pred uplynutím zákonnej lehoty a nie „za štyri dni a potichu“. ÚRSO má pritom na zmenu cenového rozhodnutia zákonnú lehotu 30 dní," vysvetlil hovorca.

 

Úrad musel pre SVPS i SeVaK zmeniť ceny v zmysle zákona, a to na základe predložených podkladov o zvýšených nákladoch. "Napríklad SVPS navrhovala zvýšenie cien o šesť percent, úrad ceny schválil nižšie, spolu vodné aj stočné zvýšil o štyri percentá," dodal Igaz.

Podľa informácií zverejnených v stanovisku spomínané zvýšené náklady predstavujú odpisy vo výške 152 tisíc eur z novozaradeného majetku SVPS v roku 2016 v obstarávacej cene 7,6 mil. eur. Konkrétne ide o stavby ako vybudovaná infraštruktúra na úpravu a dodávku pitnej vody v regióne Tornaľa, čím sa podľa ÚRSO zlepšil prístup obyvateľov k pitnej vode a zlepšila sa kvalita úpravy pitnej vody v tomto regióne, ale tiež vzrástli prevádzkové náklady.

 

Taktiež ide o vybudovanú kanalizáciu v regiónoch Prievidza, Krupina, Banská Štiavnica a modernizované čistiarne odpadových vôd v Poltári, Haliči, Prievidzi a Krupine.

 

"Ďalej ide o zvýšené prevádzkové náklady v službách, a to vo výške 773 tisíc eur na likvidáciu kalov z ČOV, nákup chemikálii, asfaltovanie rozkopávok pri opravách. Dôležitým faktorom je aj to, že napriek novým investíciam nastal v predchádzajúcich rokoch pokles množstva odvedenej odpadovej vody o 2 mil. kubíkov a odobratej pitnej vody o 1,6 mil. kubíkov, čo sa prejavilo tlakom na zvýšenie ceny vody," vysvetlil hovorca.

V prípade Severoslovenských vodární a kanalizácií zvýšené náklady predstavujú odpisy vo výške 637 tis. eur z majetku v hodnote 32 mil. eur zaradeného v roku 2016. Ako Igaz priblížil, ide o stavby v rámci plnenia záväzkov voči EÚ.

 

"Napríklad z fondov EÚ v hodnote 31 mil. eur to bola stavba vodovodu a kanalizácie v okrese Bytča. Z vlastných prostriedkov spoločnosti v hodnote 773 tis. eur to bolo päť stavieb: rekonštrukcia kanalizácie Hvozdnica a Štiavnik, odlahčov. objekty v Čadci, Turzovke, Krásne nad Kysucou, Bytči, H. Hričove, Mikšovej a Žiline, rozšírenie kanalizácie v Tepličke a nové odbočovacie kanalizácie v regione (SeVaK)," zhrnul.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies