Cena ropy WTI klesla na záver týždňa pod 40,4 USD, týždeň uzavrela poklesom o 1%

NETKY.SK • 21 November 2015, 11:42 • 2 min
Cena ropy WTI klesla na záver týždňa pod 40,4 USD, týždeň uzavrela poklesom o 1%

LONDÝN - Vývoj cien ropy sa na záver tohto týždňa uberal opačnými smermi, keď cena ropy Brent ukončila obchodovanie nárastom, zatiaľ čo cenu americkej WTI zredukoval rast ropných zásob. Na WTI negatívne vplývalo aj posilnenie kurzu dolára, čo ale zároveň ovplyvnilo aj rozsah rastu ceny Brentu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom, ktorý vypršal v piatok 20. novembra, uzatvorila v tento deň na úrovni 40,39 USD (37,79 eura) za barel (159 litrov). Oproti záveru predchádzajúceho obchodného dňa to predstavuje mierny pokles o 15 centov. Počas dňa sa však prepadla až na 38,99 USD/barel, čo znamenalo najnižšiu hodnotu od 27. augusta. Cena WTI s novým, januárovým kontraktom uzatvorila obchodovanie na úrovni 41,90 USD/barel, čo predstavuje rast o 18 centov.

 

Za celý týždeň klesla cena WTI zhruba o 1 %. Tlak na americkú ropu vzrástol v priebehu týždňa po tom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby komodity v USA minulý týždeň opäť vzrástli. Rast bol síce miernejší, než sa očakávalo, no bolo to zvýšenie zásob už ôsmy týždeň po sebe.

 

Na druhej strane, cena severomorskej ropnej zmesi Brent vzrástla na záver piatkového obchodovania o 48 centov a obchodovanie ukončila na úrovni 44,66 USD za barel. Počas dňa vyskočila až na 45,50 USD/barel, na záver obchodovania sa však výrazne skorigovala. Aj piatkový rast prispel k tomu, že za celý týždeň sa cena Brentu zvýšila o 2 %.

 

(1 EUR = 1,0688 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies