Cena ropy vyskočila na na 6-mesačné maximum

NETKY.SK • 3 November 2010, 12:14 • 2 min
Cena ropy vyskočila na na 6-mesačné maximum

Cena ropy vyskočila na na 6-mesačné maximum

slovakia

left justify in out

img

Cena ropy sa vyšplhala na 6-mesačné maximum a pohybuje sa nad úrovňou 84 USD (59,92 eura) za barel. Hlavnou príčinou je pokles rezerv ropy a palív v USA, čo signalizuje ústup chronickej prezásobenosti v najväčšom svetovom spotrebiteľovi energií.
      Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy s decembrovým kontraktom sa o 7.46 SEČ predával po 84,21 USD. To je o 31 centov viac než v utorok (2.11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Dnes skoro ráno cena kontraktu dočasne vyskočila až na 84,50 USD za barel, čo je najviac od 4. mája. Ropa Brent zdražela o 27 centov na 85,68 USD za barel.
      Dolár zostáva pod tlakom, keďže trhy vo všeobecnosti očakávajú, že americká centrálna banka dnes večer oznámi ďalšie kolo monetárnych stimulov. A slabý dolár tradične zvyšuje ceny komodít. ďalším býčím faktorom je výhra republikánov vo voľbách do amerického Kongresu, čo zlepšilo náladu na Wall Street.
      Podľa utorkovej správy American Petroleum Institute (API) zásoby ropy v USA počas uplynulého týždňa skončeného 29. októbra klesli o 4,1 milióna barelov. Analytici pritom očakávali ich zvýšenie o 1,2 milióna barelov. Oficiálne čísla dnes popoludní zverejní americké ministerstvo energetiky.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona