Cena ropy pri 140 USD môže stiahnuť vyspelé ekonomiky do recesie

NETKY.SK • 9 Marec 2011, 08:43 • 2 min
Cena ropy pri 140 USD môže stiahnuť vyspelé ekonomiky do recesie

Cena ropy pri 140 USD môže stiahnuť vyspelé ekonomiky do recesie

slovakia

left justify in out

Podľa amerického ekonóma Nouriela Roubiniho, ktorý predpovedal svetovú finančnú krízu, môže rast cien ropy na 140 USD (100,73 eura) za barel spôsobiť opätovný prepad niektorých priemyselne vyspelých ekonomík do recesie.
      "Vzhľadom na to, aké je súčasné oživovanie svetovej ekonomiky krehké, Európska centrálna banka môže urobiť chybný krok, ak zvýši úrokové sadzby príliš skoro, keďže vysoko zadlžené okrajové krajiny eurozóny majú čo robiť, aby zvýšili svoju konkurencieschopnosť," povedal Roubini pre novinárov v Dubaji.
      "Ak cena ropy vzrastie na úroveň, na ktorej bola v lete 2008, teda okolo 140 USD za barel (159 litrov), v takom prípade by niektoré priemyselne vyspelé krajiny opätovne klesli do recesie," dodal. V USA by 15 až 20-% zvýšenie cien ropy síce nemalo viesť k opätovnej recesii, no podľa neho povedie k stagnácii.
      Protivládne nepokoje vo viacerých krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky, kde sa nachádza viac než polovica dokázaných svetových rezerv ropy, vyhnali cenu severomorskej ropnej zmesi Brent k hranici 120 USD/barel. Dnes sa jej cena znížila približne na 103 USD/barel, keď členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) prisľúbili, že zvýšia vývoz ropy na svetové trhy, aby kompenzovali výpadky dodávok suroviny z Líbye.  

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona