Cena ropy na úroveň 80 USD za barel stúpne najskôr v roku 2020

NETKY.SK • 10 November 2015, 13:51 • 2 min
Cena ropy na úroveň 80 USD za barel stúpne najskôr v roku 2020

LONDÝN - Cena ropy sa pravdepodobne na úroveň 80 USD za barel nevráti skôr ako v závere tohto desaťročia, keďže ročný rast dopytu neprekročí úroveň 1 mil. barelov denne. Uviedla to v utorok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). V publikácii Svetový energetický výhľad agentúra predpokladá, že do roku 2020 sa dopyt každoročne zvýši o zhruba 900 tis. barelov denne.

slovakia

left justify in out

"Očakávame, že budeme svedkami postupného rastu ceny na úroveň 80 USD za barel približne do roku 2020," uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol. Konštatoval pritom, že Blízky východ, ktorý v súčasnosti pokrýva zhruba tretinu svetovej spotreby ropy, by mohol evidovať rast exportu na úroveň vyše dvoch tretín globálnej spotreby, hlavne v prostredí, v ktorom sa bude cena udržiavať na úrovni 50 USD za barel.

 

Pokiaľ ide o dopyt, IEA očakáva, že celková spotreba energií v Číne bude v roku 2040 dvojnásobne vyššia ako v USA. Hlavným motorom rastu dopytu však bude India. IEA predpokladá, že spotreba ropy v Indii stúpne viac ako kdekoľvek inde a do roku 2040 sa dostane na úroveň 10 mil. barelov denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies