Cena ropy Brent vzrástla na 2,5-ročné maximum 105,08 USD/barel

NETKY.SK • 21 Február 2011, 13:27 • 2 min
Cena ropy Brent vzrástla na 2,5-ročné maximum 105,08 USD/barel

Cena ropy Brent vzrástla na 2,5-ročné maximum 105,08 USD/barel

slovakia

left justify in out

img

Cena ropy dnes vyskočila viac než o 3 doláre a pohybuje sa už nad úrovňou 89 USD (65,31 eura) za barel. Príčinou sú obavy, že násilné protesty v Líbyi môžu spôsobiť prerušenie dodávok čierneho zlata z krajiny.
      Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes okolo poludnia predával po 89,25 USD. To je o 3,05 USD viac než v piatok (18.2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Počas piatka americká ropa oslabila o 16 centov a uzavrela na 86,20 USD za barel.
      Ropa Brent zo Severného mora s aprílovým kontraktom dnes predpoludním (11.47 SEČ) zdražela o 2,01 USD na 104,53 USD za barel. Predtým jej cena vyskočila až na 105,08 USD za barel, čo je najviac od septembra 2008.
      Obchodníci zdôvodňujú aktuálne posilňovanie čierneho zlata pretrvávajúcimi nepokojmi v mnohých arabských štátoch. V centre pozornosti je predovšetkým Líbya, ktorá je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Krajina v januári produkovala denne 1,58 milióna barelov ropy.
      Britský ropný koncern BP dnes oznámil, že z dôvodu rastúcich nepokojov odložil prípravy prieskumnej ťažby v západnej Líbyi. Okrem toho líder kmeňa vo východnej Líbyi pohrozil prerušením dodávok ropy na Západ, pokiaľ vláda nezastaví násilie proti protestujúcim.
      "Líbya je dôležitý producent a exportér kvalitnej ropy a hrozba kmeňového lídra týkajúca sa zastavenia produkcie je znepokojujúca," uviedol ropný analytik Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Christophe Barret.
      Obchodníci tiež pozorne sledujú situáciu v Iráne, ktorý je druhým najväčším producentom spomedzi krajín OPEC, či sa neobjavia signály eskalácie napätia. "Ďalšou veľkou starosťou je Irán," dodal Barret.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies