Cena princeznej Astúrskej 2018 za svornosť pre americkú oceánografku

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 17:35 • 2 min
Cena princeznej Astúrskej 2018 za svornosť pre americkú oceánografku

OVIEDO - Americká oceánografka a ekologická aktivistka angažujúca sa za ochranu morí a oceánov Sylvia A. Earleová (82) je laureátkou Ceny princeznej Astúrskej 2018 v kategórii svornosť. Informovala o tom v stredu porota v severošpanielskom Oviede.

slovakia

left justify in out

Svetoznámu vedeckú pracovníčku vybrali spomedzi 37 kandidátov na toto prestížne ocenenie z 23 krajín zdôrazniac jej viac ako šesť desaťročia trvajúcu aktívnu prácu v záujme objavovania, prieskumu a ochrany oceánov.

 

Rodáčka z amerického štátu New Jersey zasvätila život poznávaniu oceánov, nakrútila množstvo dokumentov pre známy televízny kanál National Geographic a vedecky pracovala na renomovaných univerzitách ako Harvardova alebo Kalifornská univerzita so sídlom v Berkeley. Ako šéfka viac ako 60 oceánskych expedícií strávila pod vodou vyše 7000 hodín. Pôsobila aj ako členka zboru poradcov prezidenta USA. Je laureátkou viacerých ocenení a vyznamenaní.

 

Vlani udelili rovnakú cenu v tejto kategórii Európskej únii, predvlani medzinárodnej organizácii Detských dediniek SOS.

Ceny princeznej Astúrskej (kedysi princa Astúrskeho) sú považované za akési španielske Nobelove ceny a udeľujú sa každoročne v ôsmich kategóriách. Ocenenia, dotované sumou po 50.000 eur, si spolu so soškou Joana Miróa laureáti tradične preberajú na jeseň v severošpanielskom Oviede.

 

V tomto roku už skôr informovali o laureátoch v kategóriách umenie (americký filmár Martin Scorsese), šport (horolezci z Talianska a Poľska - Reinhold Messner a Krzysztof Wielicki) či literatúra (francúzska autorka publikujúca pod umeleckým menom Fred Vargas).

 

V kategórii sociálnych vied sa laureátom stal americký filozof Michael J. Sandel, v oblasti humánnych vied mexická novinárka Alma Estela Guillermoprietová, v kategórii vedeckého a technického výskumu platí to isté o švédskom biológovi Svante Pääbovi a v oblasti medzinárodnej spolupráce mimovládnej zdravotníckej organizácii Amref Health Africa so sídlom v kenskom Nairobi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies