Cena práce v SR rástla rýchlejšie ako priemer EÚ

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 13:09 • 2 min
Cena práce v SR rástla rýchlejšie ako priemer EÚ

BRATISLAVA - Hodinová cena práce v eurozóne v poslednom kvartáli vlaňajška medziročne vzrástla o 1,1 % a v rámci celej 28 člennej Európskej únie sa zvýšila o 1,4 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

slovakia

left justify in out

Náklady na hodinové mzdy a platy v eurozóne v sledovanom období oproti štvrtému kvartálu predchádzajúceho roka stúpli o 1,0 % a ostatné náklady na cenu práce o 1,2 %. V rámci celej EÚ sa náklady na hodinové mzdy a platy zvýšili o 1,4 % a ostatné náklady na cenu práce vzrástli 1,6 %.


Hodinová cena práce sa na Slovensku v štvrtom štvrťroku rástla rýchlejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Oproti rovnakému kvartálu v roku 2013 totiž hodinová cena práce v SR medziročne vzrástla o 5,1 %, pričom v rámci celej Európskej únie to bol piaty najvyšší rast. Výraznejšie ako v eurozóne aj v rámci celej EÚ sa na Slovensku zvýšili tiež náklady na mzdy a platy, a to o 5,2 % a ostatné náklady na cenu práce o 4,9 %.

 


Viac ako v SR medziročne vzrástla cena práce iba v Rumunsku (7,9 %), v Estónsku (6,5 %), v Lotyšsku (6,1 %) a v Litve (5,7 %). Medziročné zlacnenie ceny práce v období októbra až decembra evidovali v Portugalsku (-8,8 %), na Cypre (-2,2 %), v Chorvátsku (-0,5 %), v Taliansku (-0,3 %) a v Írsku (-0,1 %).


Cena práce sa v štvrtom kvartáli vlaňajška v rámci eurozóny medziročne zvýšila v priemysle o 1,3 %, v stavebníctve o 0,7 % a v službách o 0,8 %. V rámci celej Európskej únie cena práce vzrástla v priemysle o 1,6 %, v stavebníctve o 0,9 % a v službách o 1,3 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies