Cena práce na Slovensku rastie rýchlejšie ako priemer EÚ

NETKY.SK • 17 December 2015, 13:17 • 2 min
Cena práce na Slovensku rastie rýchlejšie ako priemer EÚ

BRATISLAVA - Hodinová cena práce v eurozóne v treťom kvartáli 2015 medziročne vzrástla o 1,1 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšila o 1,8 %.

slovakia

left justify in out

V rámci eurozóny sa hodinové mzdy a platy v treťom štvrťroku medziročne zvýšili o 1,4 % a ostatné zložky ceny práce stúpli o 0,1 %. V celej EÚ hodinové mzdy a platy v treťom štvrťroku tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlaňajška stúpli o 2 % a ostatné zložky ceny práce sa zvýšili o 1,1 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.


Na Slovensku cena práce vzrástla výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Celkovo sa hodinová cena práce v treťom kvartáli 2015 medziročne zvýšila o 2,9 %. Hodinové mzdy a platy stúpli o 3,1 % a ostatné zložky ceny práce vzrástli o 2,4 %. Najvýraznejšie cena práce v treťom štvrťroku medziročne vzrástla v Lotyšsku a Bulharsku (zhodne o 7,4 %), Rumunsku (7,3 %), Estónsku (6,1 %) a Litve (5,7 %). Cena práce v treťom kvartáli medziročne klesla v Portugalsku (-2,8 %), Slovinsku (-1,5 %), na Cypre (-0,5 %) a v Taliansku a Luxembursku (zhodne -0,4 %).


V rámci celej eurozóny v treťom kvartáli 2015 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka hodinová cena práce vzrástla o 1,3 % v priemysle, o 0,8 % v stavebníctve a o 1,2 % v službách. V rámci celej EÚ hodinová cena práce stúpla o 1,6 % v priemysle, o 2,3 % v stavebníctve a o 2 % v službách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies