Cena múky a pekárenských výrobkov by mohla klesnúť

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 11:22 • 2 min
Cena múky a pekárenských výrobkov by mohla klesnúť

Bratislava 20. júla (TASR) – Múka a pekárenské výrobky by mohli v najbližších mesiacoch zlacnieť.

slovakia

left justify in out

Cena potravinárskej pšenice totiž za posledné dva týždne podľa cenového burzového výboru klesla o ďalších 30 eur a v súčasnosti sa predáva za 164,29 eura za tonu. Poľnohospodári očakávajú ďalší pokles, nakoľko v súčasnosti prebieha žatva a tohtoročná úroda by mohla byť v porovnaní s minulým rokom vyššia približne o tretinu.

"V praxi to znamená, že vyššia úroda umožní znížiť ceny pšenice. Podľa odborných odhadov by cena pšenice po žatve mohla byť nižšia približne o 25 %. Je teda predpoklad, že aj cena pšeničnej múky, ako rozhodujúcej pekárskej suroviny, by sa mohla primerane znížiť," avizoval pre TASR výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Bohumír Sabo.

Podľa jeho slov znížená cena múky určite zníži výšku výrobných nákladov pri výrobe chleba a pečiva. "Či sa však prejaví aj na znížení spotrebiteľských cien, je zatiaľ otázne. Na konečnú cenu pečiva v obchodoch majú totiž veľký vplyv aj obchodné reťazce," upozornil Sabo. Okrem toho ekonomická situácia pekárov nie je najpriaznivejšia. V minulom roku celé odvetvie utrpelo stratu vo výške 4,8 milióna eur.

"Počet predajných jednotiek obchodných reťazcov sa neustále zvyšuje a zdá sa, že pekári sa stali rukojemníkmi v ich konkurenčnom boji. Ak chcú pekári vyrábať a predávať, tak musia pristúpiť aj na obchodom požadované zmluvné podmienky," priblížil situáciu na trhu Sabo s tým, že ak výrobcovia nepristúpia na požadované podmienky, reťazce ich často nahradia za tých, ktorí majú nižšie odbytové ceny. Obchodné reťazce sú ale s pekármi v prípade poklesu cien pšenice ochotní rokovať. "Zatiaľ nám neboli avizované žiadne obchodné rokovania na túto tému zo strany dodávateľov. Samozrejme, sme pripravení kedykoľvek v tejto veci rokovať," uviedol pre TASR hovorca spoločnosti Kaufland Martin Gärtner.

Rokovať o cenách je ochotná aj spoločnosť Tesco Stores. "Rovnako ako pri všetkých dodávateľoch sa snažíme o dlhodobé korektné vzťahy. Treba podotknúť, že nákupné ceny sú nastavované na dlhšie obdobia, ale sme otvorení našim obchodným partnerom, ak majú objektívne argumenty pre zmenu ceny," potvrdil PR manažér Tesca Tomáš Ferenčák. To, či sa rozhodnú výrobcovia s reťazcami rokovať, ukáže podľa nich až konečná cena pšenice a následne múky. "Predpokladáme, že cena múky sa zníži a až rozsah tohto zníženia určí našu vyjednávaciu pozíciu," dodal Sabo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies