Cena Bruna Kreiského za politickú knihu roka 2017 poputuje do Indie

NETKY.SK • 10 Január 2018, 08:14 • 2 min
Cena Bruna Kreiského za politickú knihu roka 2017 poputuje do Indie

VIEDEŇ - Cenu Bruna Kreiského za politickú knihu roka 2017 si na jar prevezme indická autorka Arundhati Royová za dielo The Ministry of Utmost Happiness (Ministerstvo maximálneho šťastia).

slovakia

left justify in out

Ocenený román vyvolal nadšenie literárnych kritikov, ktorí ho charakterizovali okrem iného ako dielo "geniálnej pozorovateľky Indie", pracujúcej s iróniou v texte a so srdcom v samotnej téme, ale tiež ako "románovú alegóriu dejín Indie od čias vyhlásenia jej nezávislosti".

 

Indická autorka žijúca v Naí Dillí predstavuje pojem v súčasnej literatúre, veď už jej debutový román s anglickým názvom The God of Small Things získal v roku 1997 Bookerovu cenu.

Renomovaná nemecká spisovateľka Juli Zehová rozšíri zbierku svojich ocenení o špeciálnu cenu za svoje publicistické dielo, v ktorom upozorňuje na ohrozenie demokracie a na význam angažovania sa v politickej sfére.

 

Medzi menami ocenených, ktorých zverejnili v utorok vo Viedni a ktorých vyberá už tradične vzdelávacia organizácia rakúskych sociálnych demokratov z SPÖ a Inštitút Karla Rennera, figurujú aj renomovaní rakúski novinári a publicisti ako Hans-Henning Scharsach alebo Herbert Lackner či vysokoškolský pedagóg na dôchodku, profesor sociológie Meinrad Ziegler. Ocenili ich za rôzne publikácie s politickou tematikou v širšom slova zmysle. Za osobitné vydavateľské počiny ocenia vydavateľstvo Clio zo štajerskej metropoly Graz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies