Cena americkej ropy WTI mierne klesla, predáva sa tesne nad 95,5 USD/barel

NETKY.SK • 18 Február 2013, 13:59 • 2 min
Cena americkej ropy WTI mierne klesla, predáva sa tesne nad 95,5 USD/barel

SINGAPUR - Ropný trh nemá na začiatku týždňa jednoznačný trend. Cena čierneho zlata v USA mierne klesla a v Európe, naopak, mierne vzrástla. Zdražovanie podporujú očakávania, že globálna ekonomika sa oživuje rovnako ako napätie na Blízkom východe. Medzi medvedie faktory patrí oslabenie priemyselnej produkcie v USA a recesia v Európe, informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes ráno o 7.38 SEČ predával po 95,64 (71,77 eura). To je o 22 centov menej ako v piatok (15.2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka oslabil o 1,45 USD a uzavrel na 95,86 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 12 centov na 117,78 USD/barel. 

Priemyselná produkcia v USA v januári klesla. Hlavnou príčinou bolo výrazné zníženie v oblasti výroby áut, informovala v piatok americká centrálna banka (Fed). Väčšina analytikov si myslí, že spomalenie priemyslu v Spojených štátoch je len dočasné. Správa Fed však vzbudila obavy, že oživovanie najväčšej svetovej ekonomiky je pomalé.

Investori sa tiež obávajú prehĺbenia recesie v eurozóne. Ekonomika menovej únie v poslednom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne klesla o 0,6 %. To je najprudšia kontrakcia ekonomiky regiónu od roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona