Cena americkej ropy prekonala 108 USD a je najvyššia za 16 mesiacov

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 07:49 • 2 min
Cena americkej ropy prekonala 108 USD a je najvyššia za 16 mesiacov

NEW YORK - Cena americkej ropy dnes prekonala 108 (82,49 eura) za barel a vyskočila na 16-mesačné maximum. Situácia na americkom trhu práce sa naďalej zlepšuje, avšak nie dostatočne na to, aby centrálna banka (Fed) mohla začať obmedzovať monetárne stimuly, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa dnes popoludní na newyorskej komoditnej burze predával po 107,83 USD. To je o 1,35 USD viac ako v stredu (17.7.) na konci obchodovania. Cena kontraktu predtým prekonala hranicu 108 USD za barel. To sa stalo prvý raz od 23. marca 2012. Cena americkej ropy od začiatku júla posilnila viac než o 11 USD.

Cenu ropy dnes podporil neočakávane výrazný pokles nových žiadostí o podporu v USA a zvýšenie indexu výrobnej aktivity v regióne Filadelfia. Aktivita podľa predstihového indikátora v júli vzrastie najrýchlejšie za vyše dva roky.

Čierne zlato tiež podporili tohtotýždňové výroky šéfa Fedu Bena Bernanka, že centrálna banka bude podporovať americkú ekonomiku, pokiaľ bude treba. Bernanke v stredu a dnes povedal v Kongrese, že neexistuje dopredu určený termín začiatku obmedzovania monetárnych stimulov. To bude závisieť od vývoja v ekonomike a na trhu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies