Celý náš vesmír môže byť iba 2D hologram

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 16:00 • 2 min
Celý náš vesmír môže byť iba 2D hologram

VIEDEŇ – Keanu Reeves by mohol vystúpiť na verejnosť a vyhlásiť, že žijeme v holograme, pripomínajúci Matrix.

slovakia

left justify in out

Vedci spravili zopár výpočtov a zistili, že náš vesmír môže byť v skutočnosti dvoj-dimenzionálny hologram. Podľa ich výpočtov je to viac pravdepodobné než to, že je to 3D priestor.

 

V roku 1997 navrhol túto myšlienku Juan Maldacena po tom, čo si všimol, že mnohé rovnice, ktoré používame na pochopenie vesmíru by fungovali aj v 2D.

 

Vedci z Technologickej univerzity vo Viedni strávili tri roky spájaním pozorovaní z teórii gravitácie a kvantovej teórie dohromady. Na základe toho údajne majú nástroj, ktorým by mohli otestovať svoju hypotézu.

 

„Kalkulácie potvrdzujú naše predpoklady, že holografický princíp môže byť realizovaný v plochých priestoroch. Je to dôkaz o platnosti tejto zhody v našom vesmíre,“ povedal vedec Max Riegler.

 

„Fakt, že môžeme hovoriť o kvantových informáciách a entropii v gravitačnej teórii je samo o sebe úžasné a pred niekoľkými rokmi by sme si to nevedeli predstaviť. Teraz sme schopní použiť tento nástroj na otestovanie platnosť holografického princípu a to, že tento test funguje je pozoruhodné,“ povedal ďalší člen výskumného tímu viedenskejtechnologickej univerzity Daniel Grumiller.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies