Celosvetový predaj smartfónov vlani vzrástol o 28 %

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 15:10 • 2 min
Celosvetový predaj smartfónov vlani vzrástol o 28 %

BRATISLAVA - V minulom roku sa predala viac ako miliarda inteligentných telefónov, čo predstavuje medziročný nárast o 28,4 %. Smartfóny tak podľa údajov, ktoré zverejnila analytická spoločnosť Gartner, tvorili dve tretiny všetkých predaných telefónov.

slovakia

left justify in out

Celosvetový predaj inteligentných mobilov koncovým užívateľom zaznamenal ku koncu ostatného roka nový rekord. Medziročne sa totiž v poslednom kvartáli 2014 predalo o 29,9 % viac spomínaných zariadení ako rok predtým.

 

Firmu Samsung, ktorá si držala pozíciu jednotky medzi dodávateľmi smartfónov od roku 2011, vystriedala na prvom mieste spoločnosť Apple. Podľa vedúceho analytika spoločnosti Gartner Anshula Gupta pozícia spoločnosti Samsung vo štvrtom kvartáli minulého roka naďalej oslabila, potom čo firma stratila 10 percentuálnych bodov zo svojho trhového podielu. "Samsung sa snaží dostať svoj klesajúci podiel v oblasti inteligentných telefónov pod kontrolu od toho času, kedy dosiahol v treťom štvrťroku 2013 maximum," konštatoval. Analytik zároveň dodal, že klesajúci trend súvisí najmä s tlakom, ktorému Samsung čelí v oblasti prémiových smartfónov.

 

V segmente prémiových telefónov dominuje podľa vedúcej výskumu v spoločnosti Gartner Roberty Cozzovej spoločnosť Apple, zatiaľ čo čínski výrobcovia ponúkajú stále kvalitnejší hardvér za nižšie ceny. "Samsung by sa mal sústrediť predovšetkým na rozsiahly ekosystém unikátnych aplikácií, obsahu a služieb a využiť ho pre zlepšenie lojality zákazníkov," poznamenala. Čínski výrobcovia ako je Huawei či Xiaomi naďalej podľa Gartner rastú nielen v Číne, ale aj na iných trhoch, kde zvyšujú svoj podiel v segmente smartfónov strednej a nižšej triedy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona