Celosvetový predaj počítačov sa výrazne prepadol

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 16:26 • 2 min
Celosvetový predaj počítačov sa výrazne prepadol

BRATISLAVA - Predaj počítačov vo svete sa v prvom kvartáli tohto roka výrazne prepadol. Podľa údajov analytickej spoločnosti IDC sa za prvé štyri mesiace predalo spolu 76,3 mil. osobných počítačov, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 13,9 %. Produkcia počítačov tak dosiahla najväčší prepad za posledných dvadsať rokov.

slovakia

left justify in out

Výrazný pokles dopytu po osobných počítačoch spôsobuje podľa IDC predovšetkým rastúca obľúbenosť smartfónov a tabletov, ktoré sa dostali do centra spotrebiteľského záujmu. Analytici konštatujú, že určitý vplyv zohrala aj relatívne slabá odozva na nový operačný systém Windows 8. "V tomto momente môžeme povedať, že spustenie predaja Windows 8 nielen nezačalo stimulovať trh, ale dokonca ho aj spomalilo," skonštatoval analytik IDC Bob O´Donnell.

Jednotkou na trhu zostáva aj naďalej spoločnosť HP s takmer 12 mil. predaných počítačov a trhovým podielom 15,7 %. Dobieha ho druhé Lenovo, ktoré za prvé štyri mesiace predalo 11,7 mil. počítačov a na trhu tak dosiahlo podiel 15,3 %. Tretí Dell predal viac ako 9 mil. počítačov a zaznamenal tak 11,8-percentný trhový podiel. Štvrtý Acer zaznamenal 8,1-percentný podiel a prvú päťku uzatvára spoločnosť Asus s 5,7-percentným podielom na trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies