Celosvetová produkcia vína vlani klesla na najnižšiu úroveň za 60 rokov

NETKY.SK • 24 Apríl 2018, 16:48 • 2 min
Celosvetová produkcia vína vlani klesla na najnižšiu úroveň za 60 rokov

PARÍŽ - Celosvetová produkcia vína vlani klesla na najnižšiu úroveň za 60 rokov. Dôvodom boli zlé poveternostné podmienky v Európskej únii (EÚ), ktoré citeľne znížili produkciu vína v tomto bloku. Informovala o tom medzinárodná vinárska organizácia OIV.

slovakia

left justify in out

Výroba vína dosiahla v minulom roku 250 miliónov hektolitrov, čo v porovnaní s rokom 2016 znamená pokles o 8,6 %, uvádza sa v správe z Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) so sídlom v Paríži, ktorú zverejnila v utorok. Je to najnižšia úroveň produkcie od roku 1957, keď sa vo svete vyrobilo 173,8 milióna hektolitrov vína.

 

Všetkých špičkových producentov vína v EÚ minulý rok zasiahlo nepriaznivé počasie. To viedlo k celkovému poklesu produkcie bloku o 14,6 % na 141 miliónov hektolitrov. Podľa údajov OIV, v ktorých nie je zahrnutá hroznová šťava a mušt (nové víno), sa produkcia talianskeho vína v roku 2017 znížila o 17 % na 42,5 milióna hektolitrov, francúzska produkcia klesla o 19 % na 36,7 milióna hektolitrov a španielska sa znížila o 20 % na 32,1 milióna hektolitrov.

 

Francúzsko odôvodnilo rekordné zníženie produkcie vína v minulom roku sériou zlých poveternostných podmienok, od jarných mrazov cez suchá po búrky, ktoré postihli väčšinu hlavných pestovateľských oblastí vrátane Bordeaux a Champagne. Na rozdiel od EÚ zostala vlaňajšia produkcia takmer stabilná v Spojených štátoch, ktoré sú štvrtým najväčším svetovým výrobcom vína, a v Číne. Tá v produkcii vína dobieha Austráliu a Argentínu.

 

Zmiešané výsledky zaznamenali štáty v Južnej Amerike. Zatiaľ čo produkcia vína v Argentíne minulý rok vzrástla o 25 %, ale po veľmi nízkej produkcii v roku 2016, v Čile klesla o 6 %. Globálna spotreba vína sa v roku 2017 zvýšila o 1,8 % na približne 243 miliónov hektolitrov. Spojené štáty potvrdili svoju pozíciu najväčšieho svetového konzumenta vína s 32,6 milióna hektolitrov, po nich nasledovalo Francúzsko s 27 miliónmi hektolitrov.

 

Spotreba vína v Číne sa vlani opäť zvýšila, už tretí rok po sebe, a to o 3,5 % na 17,9 milióna hektolitrov. Pokiaľ ide o export, Španielsko zostáva najväčším svetovým vývozcom vína z hľadiska objemu s 20,5-% podielom na globálnom trhu. Francúzsko si zase udržalo vedúcu pozíciu, pokiaľ ide o hodnotu exportovaného vína, ktorá minulý rok dosiahla 9 miliárd eur. Celkový export vína sa vlani zvýšil o 3,8 % na 107,9 milióna hektolitrov a hodnota tohto exportu vzrástla o 5,1 % na 30 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona