Celoštátny štrajk v Rakúsku zastavil na 24 hodín železničnú dopravu

NETKY.SK • 28 November 2022, 10:38 • 2 min
Celoštátny štrajk v Rakúsku zastavil na 24 hodín železničnú dopravu

VIEDEŇ - Železničná doprava v Rakúsku vrátane cezhraničnej sa v pondelok na 24 hodín zastavila. Dôvodom je štrajk železničných zamestnancov, ktorým sa nepodarilo so zamestnávateľmi dohodnúť na zvýšení platov. TASR informácie prevzala od agentúry APA a rakúskej verejnoprávnej stanice ORF.

slovakia

left justify in out

Štrajk potrvá do polnoci a podľa štátnej železničnej spoločnosti ÖBB sa týka všetkých vlakových spojov. V krajine počas dňa funguje autobusová doprava a mestská hromadná doprava vrátane metra vo Viedni, nie však regionálne, diaľkové ani prímestské vlaky (S-Bahn). Nepremáva ani náhradná autobusová doprava s výnimkou linky spájajúcej hlavné mesto s letiskom Viedeň-Schwechat (CAT). Dopravcovia už vopred upozornili na možné problémy najmä v mestských aglomeráciách. Na vjazdoch do miest sa ráno tvorili väčšie zápchy než obvykle, no obavy z dopravného chaosu sa nepotvrdili. Spoločnosť ÖBB vyzvala cestujúcich, aby cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, v pondelok odložili, prípadne vyhľadali alternatívne možnosti dopravy. Automotoklub ÖAMTC odporučil vodičom, aby sa dohodli na spoločnom cestovaní v jednom aute alebo pracovali z domu. ÖBB tiež upozornila, že k ojedinelým výpadkom spojov môže dôjsť aj v utorok. V Rakúsku podľa ÖBB obvykle denne premáva približne 8000 osobných a nákladných vlakov rôznych dopravcov. Každý deň v krajine prepravia asi milión cestujúcich. Celodenný varovaný štrajk prišiel po tom, ako cez víkend neuspelo v poradí piate kolo rozhovorov o kolektívnej zmluve pre zhruba 50.000 zamestnancov približne 65 železničných dopravcov. Vzhľadom na 11-percentnú infláciu žiadajú pracovníci zvýšenie miezd v priemere o 12 percent, zamestnávatelia im ponúkajú 8,4 percenta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona