Celoštátne testovanie piatakov sa nakoniec uskutoční, Lubyová vybavila 160-tisíc eur

NETKY.SK • 21 September 2017, 11:09 • 2 min
Celoštátne testovanie piatakov sa nakoniec uskutoční, Lubyová vybavila 160-tisíc eur

BRATISLAVA - Celoplošné testovanie vedomostí piatakov z matematiky a slovenského, resp. maďarského jazyka sa v tomto roku uskutoční.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval komunikačný odbor rezortu školstva, približne 45 tisíc žiakov 5. ročníka na vyše 1 400 základných školách si overí svoje vedomosti z týchto predmetov v stredu 22. novembra 2017.

„Deti sa nemusia na testovanie extra pripravovať, pretože sa testujú vedomosti, ktoré získali v prvom až štvrtom ročníku, takže ani učitelia piatych ročníkov sa nemusia obávať, že je to nejaké konkrétne hodnotenie, že to bude individualizované alebo zosobnené,“ uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.

Cieľom Testovania 5-2017, na ktorého realizáciu bolo vyčlenených 160 tisíc eur, je vstupné hodnotenie vedomostí a zručností žiakov na začiatku druhého stupňa ZŠ (nižšieho stredného vzdelávania). Školám poskytne spätnú väzbu, ako sú žiaci pripravení na prechod z prvého na druhý stupeň ZŠ a poslúži aj na monitorovanie stavu vedomostí a zručností žiakov pri výstupe z primárneho vzdelávania v celoštátnom meradle. Absolvujú ho aj žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

„Keď v rámci testov PISA Slovensko klesá stále hlbšie a hlbšie, my potrebujeme mať takýto nástroj pravidelne celoplošne, aby sme vedeli diagnostikovať, v čom sú naše problémy a aby sme vedeli urobiť nejakú nápravu," doplnila ministerka Lubyová. Výsledky Testovania 5-2017 budú dostupné do konca roka 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona