Celoslovenskú otužileckú akciu si nenechalo ujsť 104 plavcov

NETKY.SK • 7 Marec 2011, 08:02 • 2 min
Celoslovenskú otužileckú akciu si nenechalo ujsť 104 plavcov

Celoslovenskú otužileckú akciu si nenechalo ujsť 104 plavcov

slovakia

left justify in out

img

Celoslovenskú otužileckú akciu - VII. ročník zimného plávania, ktorá sa konala dnes v Jasení, okres Brezno, si nenechalo ujsť 104 otužilcov. Teplota vody bola pol stupňa Celzia, vzduchu plus tri stupne Celzia. "Ale bol silný vietor, takže pocitová teplota bola takých mínus päť, mínus osem," uviedol TASR Jaroslav Kulich z Klubu otužilcov Banská Bystrica občianskeho združenia Slovenské ľadové medvede.
      Na otužileckej akcii sa zúčastnili plavci z Košíc, Bratislavy, Prievidze, Zvolena či Topoľčian. Tiež Ivan Gazdík, ktorý preplával La Manche a Gibraltar a Ivan Obrtanec, prvý Slovák, ktorý preplával Gibraltar. Športovci si pred vstupom do vody zaspievali otužileckú hymnu.
      "Podmienky na Jasení, podľa skúseností z predchádzajúcich rokov, patria medzi najnáročnejšie," uviedol Kulich. Pokračoval, že netreba riskovať a do vody by mali ísť plavci - otužilci, ktorí už majú opakované skúsenosti s pobytom v ľadovej vode. Ten si každý otužilec určuje sám podľa svojich pocitov a otužileckej kondície. V takejto vode môže pobudnúť od troch minút do 20 - 22 minút, čo je odporúčaná horná hranica pobytu v ľadovej vode pri organizovaných podujatiach v záujme bezpečnosti. Prví plavci dnes vychádzali z vody asi po piatich minútach.
      Kulich pokračoval, že medzi ciele takéhoto podujatia patria - prezentácia činnosti otužilcov, propagácia zdravého životného štýlu, spojitosť s prírodou. Tiež sa možno podľa slov Kulicha zamyslieť nad tým, čo dokáže ľudský organizmus. "Za posledných pár rokov sme sa naučili žiť v komfortnom prostredí, voziť sa v klimatizovaných autách, športovať v halách a my ukazujeme, že sa to dá i inak," dodal Kulich.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies