Celoslovenskú konferenciu sestier venovali bezpečnosti pacienta

NETKY.SK • 25 Október 2014, 17:23 • 2 min
Celoslovenskú konferenciu sestier venovali bezpečnosti pacienta

KOMÁRNO - Problematike bezpečnosti pacienta a zdravotníckeho pracovníka sa venovali účastníci III. Celoslovenskej konferencii sestier s medzinárodnou účasťou. Na odbornom podujatí, ktoré usporiadala Všeobecná nemocnica Komárno 23. októbra, sa zišlo viac ako 500 sestier a medicínsko–technických pracovníkov.

slovakia

left justify in out

„Prvú konferenciu sme zorganizovali pred tromi rokmi a už po tak krátkom čase sa odborná úroveň zvýšila natoľko, že je to vidieť na mnohopočetnej účasti odborníkov,“ povedala vo svojom úvodnom prejave námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľstvo Zlatica Halmová.
      

Program tvorilo 25 prednášok, ktoré sa zaoberali nežiaducimi udalosťami v zdravotníckom zariadení, právami pacientov, nozokomiálnymi nákazami a ďalšími témami, ktoré súviseli výsostne s danou problematikou. Bloky riadili významné osobnosti jednotlivých odborností. Medzi prednášajúcimi boli napríklad Peter Bandura, ktorý sa aktívne venuje problematike bezpečnosti pacientov. Zastupuje Ministerstvo zdravotníctva SR v pracovnej skupine pre bezpečnosť pacientov a kvalitu zdravotnej starostlivosti (PSQWG) pri Európskej komisii v Bruseli. Ďalšou účastníčkou konferencie bola aj Petra Poláková, zakladateľka a podpredsedníčka Asociácie sestier a pacientov, ktorá sa aktívne v rámci projektu „Slovensko bez preležanín“ venuje zvyšovaniu povedomia odbornej a laickej verejnosti.
      

Celoslovenská konferencia sestier je výnimočná svojím zameraním a širokým spektrom účastníkov. S prednáškou na tému Komplikácie spojené s výskytom biofilmových infekcií močových katétrov vystúpila Jana Krokošová, vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie Nemocnice Zvolen, ktorá zaviedla preventívne opatrenia priamo v komárňanskej nemocnici. „Permanentná močová katétrizácia patrí medzi základné ošetrovateľské intervencie. Infekcie močového traktu, ktoré súvisia s týmto výkonom, znamenajú pre pacienta zvýšené riziko infekcie, predlžujú čas hospitalizácie a podmieňujú potrebu širokospektrálnych antibiotík. Preto je dôležité, aby sme sa zaoberali týmto problémom, minimalizovali riziká spojené s katétrizáciou, a tým zabezpečovali bezpečnú hospitalizáciu pacienta v našej nemocnici,“ povedala Krokošová.
      

Účastníci podujatia sa mohli tiež dozvedieť, že k najčastejšie zisteným nežiaducim udalostiam sa zaraďujú nozokomiálne nákazy, dekubity, pády, medikačné chyby, nesprávne stanovená diagnóza a náhodné poranenia, ale patrí sem aj napríklad nekvalitná komunikácia. „Úlohou tejto odbornej vzdelávacej akcie je oboznamovať sestry, medicínsko-technických pracovníkov, ale tiež lekárov či vedenie nemocníc so zavádzaním bezpečnostných cieľov do praxe pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, predstaviť nové možnosti preventívnych opatrení, ako aj výmenu informácií a posilniť spoluprácu medzi zdravotníckymi zariadeniami,“ dodala Halmová s tým, prednášajúcimi boli aj odborníci z Česka, Rakúska a Maďarska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona