Celoslovenské testovanie v stredu absolvuje 37 356 deviatakov

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 14:44 • 2 min
Celoslovenské testovanie v stredu absolvuje 37 356 deviatakov

BRATISLAVA - Celoslovenské testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl (Testovanie 9) sa bude konať v stredu 5. apríla v 1 437 základných školách. Z toho je 1 302 škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 134 s vyučovacím jazykom maďarským a jedna škola s vyučovacím jazykom ukrajinským. Cieľom testovania je overiť výstupné vedomosti deviatakov po ukončení druhého stupňa základnej školy a monitorovať úroveň ich pripravenosti na ďalšie štúdium. Agentúru SITA o tom informoval komunikačný odbor ministerstva školstva.

slovakia

left justify in out

Testovanie zároveň poskytne odbornej verejnosti či školám spätnú väzbu o úrovni vedomostí a zručností žiakov ZŠ v testovaných predmetoch. Na testovanie sa prihlásilo 37 356 žiakov, z toho 34 930 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 2 406 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským a 20 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským. Prihlásených je aj 3 135 žiakov so zdravotným znevýhodnením (8,4 percenta z celkového počtu testovaných deviatakov) a 515 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia (1,4 percenta z celkového počtu testovaných deviatakov).

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania umožní žiakom vo vybraných certifikačných školách absolvovať celoslovenské testovanie aj elektronickou formou. Jednou z výhod elektronickej formy testovania je okamžitá spätná väzba žiakovi o jeho predbežných výsledkoch. Testovanie sa začína o 8:00. Žiaci musia byť v škole najmenej 15 minút pred začiatkom testovania. Žiakov budú testovať z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Žiaci zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským absolvujú testovanie z maďarského jazyka, a žiaci zo škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským absolvujú testovanie z ukrajinského jazyka. Žiaci z týchto škôl zároveň absolvujú testovanie z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra.

Objektívnosť testovania zabezpečuje externý dozor. V každej triede bude počas testovania učiteľ z inej školy. Kontrolu regulárnosti a objektívnosti Testovania 9 vykonáva vo vybraných základných školách aj Štátna školská inšpekcia. Náhradný termín testovania sa uskutoční 20. apríla. Zúčastnia sa na ňom žiaci, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť na testovaní v riadnom termíne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies