Celoročným pouličným zbierkam by mal byť koniec

NETKY.SK • 30 November 2013, 10:06 • 2 min
Celoročným pouličným zbierkam by mal byť koniec

BRATISLAVA - Zbierať peniaze do pokladničky počas celého roka už možné nebude. Vyplýva to z návrhu zákona o verejných zbierkach, ktorý je v pripomienkovom konaní.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra (MV) SR na jeho znení spolupracovalo so skupinou mimovládnych organizácií. TASR informoval Igor Polakovič z Centra pre filantropiu (CPF). 

"Zbieranie prostriedkov do pokladničiek na ulici, na rozdiel napríklad od darcovskej SMS či daru na bankový účet, vyvolávalo dlhodobo najväčšie obavy z možného zneužívania rôznymi organizovanými skupinami. Preto sme navrhli opatrenia, ktoré by mali zneužívaniu zabrániť, napríklad neumožniť vykonávať pouličnú zbierku celoročne," povedal Polakovič. Z návrhu zákona vyplýva, že zbierku prostredníctvom prenosných pokladničiek možno vykonávať maximálne 14 po sebe nasledujúcich dní v roku. 

Návrh zákona podľa neho napríklad spresňuje, ktorá právnická osoba bude môcť verejnú zbierku vykonávať, zavádza register verejných zbierok a určuje konkrétne sankcie za porušenie zákona v rozmedzí od 100 do 1000 eur. Jedno z jeho ustanovení hovorí o tom, že na náklady zbierky sa môže použiť maximálne 20 percent z jej hrubého výnosu, namiesto 50 percent, ako je tomu v súčasnosti. Momentálne sa zbierky riadia podľa 40 rokov starého zákona. Nový zákon by podľa súčasného návrhu mohol platiť od júla budúceho roku.

"Snažili sme sa, aby zákon riešil nielen problémy s verejnými zbierkami, ale aby aj reflektoval realitu. Preto by mal po novom zreálňovať lehoty na predloženie vyúčtovania verejnej zbierky. V súčasnosti platná legislatíva určovala organizáciám predložiť kompletné vyúčtovanie do mesiaca po ukončení zbierky, čo bolo často nereálne, hlavne ak bol výnos určený na dlhodobejšie projekty a nie napríklad na jednorazovú pomoc," dodal Polakovič.

Návrh nového zákona o verejných zbierkach podľa neho vznikol na základe iniciatívy mimovládnych organizácií, ktoré ešte v apríli 2012 oslovili ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby sa zasadil za zaradenie nového zákona do legislatívneho plánu vlády SR. Pracovná skupina, zložená zo zástupcov ministerstva vnútra a neziskových organizácií, podľa Polakoviča prvý raz zasadla 19. novembra 2012. Výsledkom ich práce je návrh zákona, ktorý možno pripomienkovať do 3. decembra. Polakovič tvrdí, že dodatočné pripomienky zašlú aj neziskové organizácie, avšak dodáva, že vo všeobecnosti vládne spokojnosť. "Organizácie, ktoré sa novému zákonu venovali, napríklad zvažujú zavedenie dobrovoľnej certifikácie či značky kvality, ktorou by sa mohli prezentovať tí, ktorí konajú transparentne a poctivo," uzavrel Polakovič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona