Celoplošné testovanie prebehne už tento víkend! Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď

NETKY.SK • 27 Október 2020, 16:22 • 2 min
Celoplošné testovanie prebehne už tento víkend! Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď

BRATISLAVA - Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 bude v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra od 7:00 do 22:00. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že posledný ster je naplánovaný na 21:30. O 22:00 sa zavrie odberné miesto, aby sa mohlo vydenzifikovať a pripraviť na ďalší deň.

slovakia

left justify in out

Celkovo bude na testovanie vytvorených 4 901 odberných tímov a viac ako päťtisíc odberných miest. "To znamená, že nie na každé miesto bude celé dva dni odberný tím. Hovoríme o malých obciach, ktoré dokážeme pretestovať veľmi rýchlo a odberný tím sa môže posunúť niekde inde, kde bude viac potrebný," dodal Naď s tým, že presný počet odberných miest sa ešte určuje.

 


Naď na tlačovej konferencii tiež uviedol, že ministerstvu obrany sa darí napĺňať odberné tímy aj z hľadiska zdravotníckeho personálu. "Môžem povedať, že už sú to tisícky zdravotníckeho personálu, ktorí sú zaradení v presne v tých odberových tímoch. Verím tomu, že nejakým spôsobom to dáme dokopy," povedal.

 

Finančná odmena 

Šéf rezortu obrany zároveň potvrdil, že pre zdravotnícky personál platí odmena sedem eur na hodinu a 20 eur za každú odhalenú infekčnú osobu. Administratívny personál, ktorý zabezpečuje samospráva, dostane za jeden deň testovania 100 eur. Minister tiež potvrdil, že všetky tieto náklady samospráve štát preplatí cez okresné úrady. Minister dodal, že dobrovoľníci nemajú nárok na honorár.

 

img


Ochranné pomôcky na činnosť odberných tímov a dezinfekciu poskytnú Ozbrojené sily SR (OS SR). "Zároveň ale prosíme samosprávu, aby nám pomohla. Ak si dokážu zabezpečiť dezinfekciu navyše, tak nech to urobia. Náklady budú preplácané, ak o to budú mať záujem, na základe účtov cez okresný úrad," pripomenul Naď.

 

img

 

Dezinfekciu budú teda zabezpečovať buď OS SR, samosprávy alebo hasiči na základe lokálnej dohody. "Prosíme, aby sa samosprávy postarali o svoj administratívny personál, teda o tých dvoch administrátorov, s ktorými oni podpíšu dohodu. To sú ľudia, ktorí by mali dostať respirátory a rúška od samospráv. Ak to nedokážu zabezpečiť, vieme to riešiť aj my," povedal minister obrany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies