Celoeurópsku súťaž vo vykurovaní biomasou získal Trebišov, cenu udelila Európska komisia

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 11:01 • 2 min
Celoeurópsku súťaž vo vykurovaní biomasou získal Trebišov, cenu udelila Európska komisia

TREBIŠOV - Projekt vykurovania v Trebišove s využitím obnoviteľných zdrojov sa stal víťazom tohtoročnej celoeurópskej súťaže energetických projektov.

slovakia

left justify in out

Ocenenie Európskej komisie za udržateľnú energiu (EU Sustainable Energy Award 2017) v kategórii Podnikatelia udelili projektu SINBIO spoločnosti Trebišovská energetická, s.r.o. Slávnostné odovzdanie sa konalo v utorok (20.6.) v Bruseli. Cenu odovzdal eurokomisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Caňete a predseda poroty, bývalý poľský premiér a bývalý predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek. Do finálovej trojky sa v kategórii Podnikatelia dostali aj projekty z Portugalska a Belgicka.

 

Novú kotolňu na biomasu v Trebišove slávnostne otvorili v máji minulého roku. Projekt stojí na dvoch hlavných pilieroch – centralizácii distribučnej sústavy a využívaní obnoviteľných zdrojov energie. Pôvodný systém rozvodu tepla bol úplne závislý od zemného plynu. Po novom až 90 % paliva nahradili obnoviteľné zdroje energie – seno, slama a drevná biomasa.

 

"Hlavnou myšlienkou centralizácie systému bolo sústrediť výrobu tepla na jedno miesto, mimo centra mesta a obývaných štvrtí. Pri výbere konkrétneho typu paliva kotolne boli brané do úvahy najmä lokálne podmienky," informoval Ivan Ďuďák, generálny riaditeľ spoločnosti Národná energetická, a.s., ktorej dcérskou spoločnosťou je Trebišovská energetická.

 

Oblasť dolného Zemplína je regiónom s dlhoročnou poľnohospodárskou tradíciou. "Výber poľnohospodárskej biomasy – slamy a sena v kombinácii s drevnou biomasou, bol logickým krokom. Jedinou nevýhodou spaľovania tuhej biomasy v porovnaní so zemným plynom sú emisie tuhých častíc. Tento problém bol vyriešený použitím najmodrenejších elektrických filtračných zariadení a tkaninových filtrov, ktorými sa znížili emisie týchto látok na minimálnu úroveň," konštatoval Ďuďák. 

 

Projekt je podľa neho jedinečný aj tým, že odhalil potenciál regiónu, ktorý bol vždy poľnohospodárskym a vhodne prepojil miestnych výrobcov biomasy so sektorom energetiky. Okrem toho projekt priniesol myšlienku využívať dovtedy nevyužívanú pôdu na ďalšie pestovanie rýchlo rastúcich drevín a energetických tráv (miscanthus). 

 

Projektu sa podarilo zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov z nuly na 90 %. Úspory CO2 zmenou palivovej základne sa zvýšili o 90 % - 6100 ton emisií za rok. Navyše sa vytvorilo šesť nových pracovných miest vrátane miest pre občanov zo znevýhodnených rómskych komunít. Udelenie cien pre najlepšie projekty, ktoré vynikajú inováciami v oblasti energetickej efektívnosti a obnoviteľných zdrojov, sa konalo v Bruseli v rámci Európskeho týždňa energetickej udržateľnosti. Ide o najväčšie podujatie venované obnoviteľným zdrojom a efektívnemu využívaniu energie v Európe. To tohtoročné spájalo hlavné posolstvo "Čistá energia pre všetkých Európanov".

 

Projekty, ktoré využívajú alebo produkujú čistú, bezpečnú a efektívnu energiu, boli hodnotené v štyroch kategóriách -Podnikatelia, Spotrebitelia, Verejný sektor a Energetické ostrovy. Z viac ako 100 projektov odborná porota posunula do finále tri najzaujímavejšie v každej kategórii. Celkového víťaza každej kategórie vyhlásila odborná porota.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies