Celkové náklady Volkswagenu pre emisný škandál by nemali presiahnuť 20 miliárd

NETKY.SK • 12 Január 2017, 06:42 • 2 min
Celkové náklady Volkswagenu pre emisný škandál by nemali presiahnuť 20 miliárd

WASHINGTON- Najnovšia dohoda nemeckej automobilky Volkswagen s americkými úradmi posunie celkové náklady firmy v takzvanej afére dieselgate smerom nahor, konečná suma by však nemala prekročiť 20 miliárd eur. Uviedol to dnes pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou.

slovakia

left justify in out

Volkswagen oznámil, že sa v Spojených štátoch predbežne dohodol na urovnaní v kauze týkajúcej sa zavádzania pri emisných testoch dieselových áut. Dohoda počíta s tým, že spoločnosť prizná vinu a zaplatí 4,3 miliardy USD (4,09 miliardy eur). Firma zároveň oznámila, že náklady na riešenie emisného škandálu tak prekročia 18,2 miliardy eur, čo je suma, ktorú si spoločnosť na to vyčlenila. Podľa nemenovaného zdroja by však nemali presiahnuť 20 miliárd eur.

 

Po oznámení predbežnej dohody v USA sa cena akcií VW zvýšila o 4 % na najvyššiu úroveň od septembra 2015, keď škandál vypukol. Vedenie firmy si však ešte vydýchnuť nemôže, nakoľko americké úrady vyšetrujú aj to, kto konkrétne bol zodpovedný za manipuláciu s emisnými testami. Navyše, firma čelí vyšetrovaniu a žalobám aj v Európe a inde.

 

"Je to len čiastočné víťazstvo a VW ešte nie je za vodou," povedal v súvislosti so 16-mesačnou kauzou Ingo Speich zo spoločnosti Union Investment. Ako dodal, je nevyhnutné zverejniť všetky informácie a ak to bude potrebné, prijať aj ďalšie kroky v súvislosti so zodpovednými osobami, ak chce firma opätovne získať dôveru kapitálových trhov.

 

Volkswagen priznal zavádzanie pri emisných testoch v septembri 2015 po tom, ako tieto informácie zverejnila americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA). Tá oznámila, že firma do státisícov naftových vozidiel v USA namontovala softvér, ktorý počas testov umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Nemecká spoločnosť neskôr priznala, že vo svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom, z toho väčšina v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona